Élet-Stílus

Irodaház épül a Baross téri foghíjtelken

A spanyol érdekeltségű Gestesa Magyarország irodaház-építésbe kezd a Budapest keleti kereskedelmi folyosóján elhelyezkedő, régóta üresen álló területen.

A háromszintes, pincegarázzsal együtt tízszintesre tervezett, „A” kategóriájú irodaház bruttó bérbe adható területe 14 ezer négyzetméter lesz. Hat emeleten irodák találhatók majd, míg a földszinten egy hatalmas, nyilvános, kiülésre alkalmas tér kerül kialakításra, mely teljes egészében közösségi funkcióknak ad helyet kávézóval, étteremmel, bankfiókkal és üzletekkel. A három szintes mélygarázsban 281 autónak jut hely, a felépítmény hét szintjén a nettó irodaterület 11 360 négyzetméter, míg a kereskedelmi létesítmények területe 1 127 négyzetméter lesz.



Irodaház épül a Baross téri foghíjtelken 1

Az épület egyik jellegzetessége az áttetszõ üveghomlokzat lesz (forrás: Gestesa)


Az átriumos tér passzázsként folytatódik a hátsó utca felé, összekötve a Baross teret a Mosonyi utcával. Ennek mentén üzletek, éttermek lesznek majd. Az elképzelések szerint a passzázs egy kortárs művészeti galériának ad helyet, elegyítve a kulturális, a közösségi és a magán funkciókat. A Galéria – amelynek építésze Skardelli György – terve tavasszal került a Fővárosi Tervtanács elé.

A 30 millió eurós (7,5 milliárd forint) beruházási költség 25 százaléka saját tőke, a többi bankhitel. Az irodák bérleti díja 14 euró lesz havonta és négyzetméterenként. Az épület engedélyezési eljárása most folyik, az építési idő 18-20 hónap lesz, így az épület várhatóan a tér rendezésének befejezésére készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik