Élet-Stílus

Brezsnyevi időkre emlékeztet az Oscar-díjas rendező levele

A Csalóka napfény Oscar-díjas rendezője is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben Vlagyimir Putyin államfőt kérik maradásra. A brezsnyevi idők stílusában fogalmazott írás valóságos vihart kavart Oroszországban.

A Nyikita Mihalkov rendező, az Orosz Kulturális Alap elnöke, Zurab Cereteli szobrászművész, az Orosz Művészeti Akadémia elnöke, Tejmur Szalahov, Cereteli helyettese az akadémia élén és Albert Csarkin, a szentpétervári Repin Állami Képzőművészeti és Építészeti Egyetem rektora által jegyzett levelet a Rosszijszakaja Gazeta kormánylap közölte.


Brezsnyevi időkre emlékeztet az Oscar-díjas rendező levele 1

Mihalkov saját filmjében. Nem tud állami megrendelések nélkül dolgozni?


Mihalkov és Cereteli levelének olyan a stílusa, amilyet legutóbb Leonyid Brezsnyev (1982-ig az SZKP főtitkára, szovjet államfő) idejében lehetett olvasni: “az Ön bölcs állami politikájá”-tól “az élet minden terén elért hatalmas sikerek”-ig és egészen odáig, hogy “számunkra létfontosságú, hogy Ön 2008 után is folytassa bevált és gyümölcsöző tevékenységét, amely lehetővé teszi a stabilitást és a hazai kultúra felvirágzását biztosító állami politika fenntartását”.

Az orosz művészek nevében

Nyikita Mihalkov filmjei


A szibériai borbély
Csalóka napfény
Urga
Autóstop
Fekete szemek
Tanúk nélkül
Pereputty
Oblomov néhány napja
Öt este
Etűdök gépzongorára
A szerelem rabja
Idegenek között

A Brezsnyev korát idéző másik vonás, hogy a szerzők nem a maguk, hanem “egész Oroszország művészi közössége, több mint 65 ezer festő, szobrász, grafikus, iparművész, színházi díszlettervező és népművész, az alkotó foglalkozások minden képviselője” nevében írták alá.

A nagynevű, de a hatalomhoz való viszonyuk miatt kevéssé népszerű művészek akciójáról a neten megjelent dühös vélemények stílusa nem tűr nyomdafestéket. A művészeket a levél tartalmánál is jobban felháborította, hogy a szerzők rájuk hivatkoztak. Közel százan összefogtak, s egy népszerű honlapon elhatárolódtak a levél íróitól. Emellett rámutattak: a “négyek” levele büntetőjogi tényállás ismérveit hordozza, amennyiben “Oroszország alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására szólít fel”.

Ellen nyílt levél

Néhány nappal a nyílt levél megjelenése után művészek egy csoportja pedig egy újabb nyílt levélben arra kérte az államfőt, hogy semmiképpen se maradjon posztján. A vezető művészek és értelmiségiek csoportjának pénteki nyílt levele egyebek között hangsúlyozta: “A tudomány és a művészet területén sokak meggyőződése, a mienk is, hogy Önnek semmilyen ürüggyel sem szabad az államfői poszton maradnia, nem szabad ennek érdekében ravasz kombinációkat kieszelnie, mert ez megalázza Oroszországot és állampolgárait”.

A levél szerzői hangsúlyozzák, hogy Mihalkovot, Ceretelit és a másik két aláírót senki nem hatalmazta fel, hogy képviseljék a kultúra személyiségeinek összességét. “Felháborító, és egyszerűen tisztességtelen, hogy ezt megengedték maguknak, s nem csak rájuk vet rossz fényt, hanem Önre, az elnökre is” – írták. A Putyinnak címzett újabb nyílt levél eddig mintegy 50 aláírója között van Oleg Baszilasvili és Szergej Jurszkij, két rendkívül népszerű színész, valamint Alekszandr Gelman drámaíró is.

Brezsnyevi időkre emlékeztet az Oscar-díjas rendező levele 2

Brezsnyevi időkre emlékeztet az Oscar-díjas rendező levele 3

Cereteli: Nagy Péter cár emlékműve.
Vitatott szobraival Luzskov polgármester barátságának köszönhetõen teli van Moszkva.

Brezsnyevi időkre emlékeztet az Oscar-díjas rendező levele 4




Mihalkovék a feudalizmusban hisznek

Egy Marco Polo néven író csetelő szerint a levél azért íródott, mert sem Mihalkov, sem Cereteli nem tud és nem is akar állami megrendelések nélkül dolgozni, s leragadt a feudalizmus korában, amikor a művészek fő megrendelője nem a közönség, hanem a király volt. (Mihalkov messze legnagyobb lehetőségekkel bíró orosz filmrendező volt a szovjet időkben, és az ma is, Cereteli vitatott szobraival Jurij Luzskov polgármester barátságának és ízlésének köszönhetően teli van Moszkva.)

Visszatérnek a szovjet idők levelei?

A négy művész feleslegesen aggódik: nyilvánvaló, hogy Putyin az alkotmány betűjét követve távozik, amint az is előre látható, hogy a politikában marad, és 2012-ben – vagy ha a következő elnök nem tölti ki mandátumát, még előbb is – talán újra indul a választáson.

Az írással kapcsolatban azonban többek szerint felmerül a kérdés, vajon általánossá válik-e újra ez a stílus, és megjelennek-e majd hasonló levelek a sajtóban a vasöntők, orvosok, sportolók, traktorosok és az Északi-sark meghódítói nevében úgy, ahogy egy letűnt korszakban szokás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik