Élet-Stílus

A rasszista professzor lemondott minden tisztségéről

James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikus világméretű felháborodást kiváltó rasszista megjegyzései után csütörtökön lemondott minden tisztségéről, amelyeket a nevével összefonódó New York-i Cold Spring Harbour laboratóriumban töltött be.

Watson 1948 óta dolgozott a laboratóriumban, ennek ellenére a tudományos központ csatlakozott számos más intézmény és neves kutató tiltakozásához, mert a professzor egy lapnyilatkozatában azt mondta: az afrikai feketék “kevésbé értelmesek”, mint a fehérek.

A New York-i intézmény igazgató tanácsa a 79 éves tudóst felfüggesztette minden vezető tisztségéből. A tekintélyes londoni Science Museum is e nyilatkozata miatt mondta le az amerikai tudós éppen aznapra tervezett előadását.

Watson elnézést kért ugyan szavaiért, de hozzátette: mindig is “ádázul” védte azt az álláspontot, hogy a világról alkotott képet a jelenlegi tudásanyagra, tényekre kell alapozni, és nem arra, hogy a világot “milyennek akarjuk látni”.

“Már közelebb vagyok a 80. életévemhez, mint a 79-hez, ideje, hogy távozzam, noha a körülmények, amelyek között távozom, nem olyanok, mint amilyeneket szerettem volna” – írta a professzor csütörtöki közleményében.

Watson 2003-ig volt a laboratórium elnöke, majd második számú vezetője. “Dr. Watson több mint 40 éven át felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a laboratórium kutató- és oktatómunkájában. Az igazgató tanács tiszteletben tartja azt a döntését, hogy pályájának ezen a pontján visszavonul” – reagált szintén közleményben Eduardo Mestre, a tanács elnöke.

Egyik csütörtöki közlemény sem utal a professzor felháborodást kiváltó megjegyzéseire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik