Élet-Stílus

Vidéki telekpiac: széles kínálat

A telkek iránti kereslet az egyéb ingatlanokhoz képest jóval alacsonyabb, míg a kínálat az ország legtöbb részén a városok külső területein és vonzáskörzetében nagyobb a keresletnél – derül ki az Otthon Centrum felméréséből.

A beépítések nyomán Kecskeméten folyamatosan szűkült a telekkínálat, az árak is mind feljebb araszoltak. Ma a város belsejében, közműves, lakásépítésre alkalmas, gyakran lebontandó régi házzal bíró, 300-500 négyzetméteres kis telkek akár 25-40 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát, míg a város környékén jóval olcsóbban. Debrecenben is vannak még építési telkek a városban. Ezek a belvárosban, valamint a város nyugati és északi részén a legdrágábbak.


Tiszafüreden beépíthető házhelyből hiány van, ám ha mégis akad, akkor az hamar elkel és ára jóval magasabb a centrumtól távolabb kaphatókénál: egy 700-800 négyzetméteres terület 3-4 millió forintot ér. Miskolcon kevés a jó adottságú belvárosi telek. Az összközműves építési telkek négyzetméterét 8-15 ezer forint körüli áron mérik. Az agglomeráció drágább, itt 16-20 ezer forintért lehet parcellát venni négyzetméterenként.

Balaton: növekvő érdeklődés

Badacsonyban a panorámás, nagyméretű (körülbelül 2 300-3 200 négyzetméteres) telkek kelnek el elsőként: az áruk 2 800-4 800 forint négyzetméterenként. Hévíz parcelláinak árfekvése kissé meghaladja Keszthelyét, míg környező falvaikban általában olcsóbban juthatunk azonos minőségű ingatlanokhoz. Keszthelyen például a 800-900 négyzetméteres, közműves házhelyek átlagos négyzetméterára 10 ezer forint körül van. Siófokon a többi balatoni településsel megegyezően a vízparthoz közeledve utcánként drágulnak a telkek, és a parton egyáltalán nem létezik már üres házhely. A parttól egy utcányira akár 40.000 forintig is felszökhet a négyzetméterár.



Vidéki telekpiac: széles kínálat 1

Nagy a kereslet a badacsonyi panorámás telkek iránt (fotó: MTI)


Székesfehérváron leginkább a frekventált helyen lévő, például öreghegyi, társasház építésére alkalmas, nagyméretű, 20-25 millió forintos telkeket keresik. A külvárosi telkek jóval olcsóbbak, a 600-800 négyzetméteres parcellákat 10 millió forint körüli áron kínálják. Velencén a telekárak jellemzően a 7-12 ezer forintos sávban alakulnak főként a tóparttól való távolság függvényében.

A jelenlegi építőipari boom mellett alig vannak már szabad építési telkek Győrött, ám a város szélén történnek parcellázások befektetői részről. A családi házak építésére alkalmas területek ára fekvésüktől függően 15-25 millió forint között szóródik, a város 15 kilométeres vonzáskörzetében viszont ennek feléért is telekhez lehet jutni. Egyre távolodva a várostól az árak ismét csökkennek.


Etyek még szabad

Soproni telkekre van kereslet: a legnagyobb igény az ikerház vagy négylakásos társasház építésére alkalmas ingatlanokra van. A legnépszerűbbek a belső területeken lévő foghíjparcellák vagy bontandó épületek, amelyeket akár 30-40 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Az Óvárosban viszont egyáltalán nincsenek eladó telkek. Etyeken viszonylag sok szabad belterületi, összközműves telket találni, és mivel ilyet egyre többen vennének, 10-12 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a földdarabok.


A rengeteg új beruházás miatt már szinte teljesen elfogytak a belváros környéki építési telkek Szombathelyen. A nagyrészt 800-1 000 négyzetméteres, teljes közművel, utakkal kiépített házhelyeket elhelyezkedéstől függően 9-10 ezer, illetve 12 ezer forintos négyzetméteráron kínálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik