Élet-Stílus

Megáll az idő a Forma-1-ben

Az FIA szerdán bejelentette, hogy a Forma-1-es motorfejlesztéseket a jövő évtől 2018-ig befagyasztják. A Nemzetközi Motorsport-szövetség ezután nyilvánosságra hozta a jövő évi versenynaptárt. A Magyar Nagydíjat augusztus 3-án rendezik.

Az FIA tovább szigorítja a motorfejlesztésekre vonatkozó korlátozásokat, és a tiltást 10 évre meghosszabbítják. A döntést szerdán hozta a Motorsport Világtanács párizsi ülésén: “A motorfejlesztéseket 2008-tól tíz évre teljesen befagyasztjuk.”

Változtatás öt év után történhet, a résztvevők egyhangú egyetértése esetén. A teljes befagyasztás azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozással ellentétben a motorok egyes részei sem esnek majd kivétel alá” – áll az FIA közleményében.


Megáll az idő a Forma-1-ben 1

Tíz évig nem lesz motorfejlesztés (vezess.hu)


Furcsa fordulat ez, tekintve, hogy a közelmúltban több terv is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy a Forma-1-ben használt motorokat kisebb és környezetkímélőbb erőforrásokkal váltsák fel a jövő évtized kezdetén, sőt, a gyártók alig néhány napja nyújtották be terveiket a 2010-re és 2013-ra tervezett motorszabály-változtatásokra.

—-Elkészült a versenynaptár—-

A FIA párizsi ülésén tegnap a Motorsport Világtanács jóváhagyta a Forma-1-es világbajnokság 2008-as versenynaptárát. Nagy meglepetés nincs, de néhány dolog a lehetségesből biztossá vált. A végleges menetrendben nem történt változás a július végén kiadott tervezethez képest. Az idei szezonnál eggyel több futam kerül megrendezésre.


Megáll az idő a Forma-1-ben 2

Végleges a menetrend (vezess.hu)


Két új versenyhelyszín is bemutatkozik 2008-ban: az egyik az Európa Nagydíj néven futó valenciai utcai verseny, a másik pedig a Szingapúri Nagydíj. Az utóbbi különlegessége, hogy nemcsak utcai, de a Forma-1 történetének első éjszakai futama is lesz. Az Amerikai Nagydíj jövőre már nem szerepel a versenynaptárban, a Bernie Ecclestone által előbb kiutált, majd visszavett Francia Nagydíj pedig megszokott időpontjában kerül megrendezésre 2008-ban is. A 23. Magyar Nagydíj augusztus 3-án kerül sorra.

Ahogy idén, jövőre is két háromhetes szünet lesz, az egyik az első három tengerentúli versenyt követően áprilisban keseríti az F1-rajongók életét, míg a második a hagyományos nyári szünet augusztusban, a magyar és a török verseny között.

A 2008-as menetrend:
március 16., Ausztrál Nagydíj (Melbourne)
március 23., Malajziai Nagydíj (Szepang)
április 6., Bahreini Nagydíj (Szahir)
április 27., Spanyol Nagydíj (Barcelona)
május 11., Török Nagydíj (Isztambul)
május 25., Monacói Nagydíj (Monte Carlo)
június 8., Kanadai Nagydíj (Montreal)
június 22., Francia Nagydíj (Magny-Cours)
július 6., Brit Nagydíj (Silverstone)
július 20., Német Nagydíj (Hockenheim)
augusztus 3., Magyar Nagydíj (Hungaroring)
augusztus 24., Európa Nagydíj (Valencia)
szeptember 7., Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps)
szeptember 14., Olasz Nagydíj (Monza)
szeptember 28., Szingapúri Nagydíj – éjszakai verseny
október 12., Japán Nagydíj (Fudzsi)
október 19., Kínai Nagydíj (Sanghaj)
november 2., Brazil Nagydíj (Sao Paulo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik