Élet-Stílus

Bardóczky is tud a teniszpanamáról

Andy Murray néhány hete úgy nyilatkozott, hogy mindennaposak a fogadási csalások az ATP-versenyeken. Lapunk kérdésére a legelőkelőbben rangsorolt magyar férfi teniszező, Bardóczky Kornél elmondta, hogy a játékosok 95 százaléka tiszta, de ő is ismer olyanokat, akik manipulálják a meccseket.

„Engem még soha nem kerestek meg ilyen ajánlatokkal, de vannak olyanok, akik csalással próbálnak hozzájutni némi plusz keresethez. Fogadási csalások minden sportágban előfordulnak, miért pont a tenisz lenne a kivétel” – nyilatkozta a világranglista 431. helyén álló magyar játékos. Bardóczky neveket nem akart említeni, de az FN-nek elmondta, hogy több olyan teniszezőről is tud, akik csalnak.

Maguk ellen fogadnak

Bevett gyakorlat a három éve még a világranglista 254. helyén álló Bardóczky szerint, hogy az adott versenyző sérülten utazik el egy tornára, majd nagyobb összegben fogad a saját vereségére. A 29 éves magyar teniszező véleménye szerint azonban a többség „tisztán” versenyez. „A játékosok 95 százaléka úgy gondolom visszautasítaná az ilyen ajánlatokat” – mondta Bardóczky.


Bardóczky is tud a teniszpanamáról 1

Bardóczky Kornél neveket nem említett (MTI)


A férfi teniszezőket tömörítő ATP nemrég vizsgálatot indított az ügyben, okosabbak talán csak ennek lezáráskor leszünk. A részletekről egyelőre semmi nem szivárgott ki.

Murray kiborította a bilit

A szervezet azok után kezdett el az ügyben vizsgálódni, hogy Andy Murray október elején a BBC-nek azt mondta, hogy mindennaposak a családok az ATP-versenyeken. Az első számú brit teniszező szerint mindenki tud a megbundázott meccsekről. „Sajnos nagyon nehéz bebizonyítani, hogy valaki akarattal veszít-e el egy mérkőzést, de ez van, nem tudunk elleni semmit sem tenni” – nyilatkozta Murray, majd hozzátette: „Az érintettek az utolsó gémig valóban a tudásuknak megfelelően teniszeznek, majd a fontos pontoknál egy kettős hibát vétenek, vagy egyszerűen a hálóba ütik a labdát.”


Bardóczky is tud a teniszpanamáról 2

Murray nyíltan beszélt a csalásokról (MTI/EPA)


Pár nappal később már visszakozott a világranglista 18. helyén álló játékos, elmondása szerint félreértelmezték a szavait. „Három-négy játékostól már hallottam, hogy felajánlottak nekik pénzt egy mérkőzés elvesztéséért. Azt azonban nem tudom, hogy valóban elfogadták e az összeget. A tudomásom szerint egyelőre senkiről nem derült még ki, hogy elcsalt volna meccseket. Úgy gondolom, hogy a sajtó túl nagy feneket kerít a történetnek” – mondta a skót teniszező.

Újabb bizonyíték

Néhány napja az osztrák Werner Eschauer saját tapasztalataival támasztotta alá Murray szavait. “Létezik egy olasz és egy keleti teniszmaffia, amely rendszeresen megkörnyékezi az ATP-tornák résztvevőit” – mondta Eschauer a Sport Bild című hetilapnak.


Bardóczky is tud a teniszpanamáról 3

Sáros Davigyenko? (MTI/EPA)


Az eddigi leggyanúsabb eset augusztusban pattant ki, amikor a rangsor negyedik helyén álló Nyikolaj Davigyenkót vádolták meg azzal, hogy szándékosan veszített Sopotban az argentin Martin Arguello ellen. Az orosz klasszis tagadta, hogy manipulált eredmény született a mérkőzésén.

A brit Betfair fogadóiroda azonnal jelezte az ATP-nek, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárnak megfelelő összeget tettek fel erre a meccsre, és a pénz nagyobb részét az argentin sikerére, ráadásul az első szett után, melyet Arguello simán elveszített 6:2-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik