Élet-Stílus

Ausztriában egy hónapot kell várni az internet bekötésére

Vita robbant ki az osztrák távközlési cégek és internetszolgáltatók között. Az ok: túl sok időbe telik egy új, nagy sávszélességű internetelérések bekötése.

Az alternatív internetszolgáltatók szerint a Telekom Austriától (TA) való függőségük miatt akár 3-4 hétbe is lehet, mire valakinek bekötik az új szélessávú internethozzáférését. A cégek ezért azt követelték, hogy a TA gyorsítson az ügyintézésén. Más szolgáltatók, élükön a bécsi Silver Serverrel új mobil internetcsomagokat kínálnak a várakozni nem tudó vagy nem akaró ügyfeleiknek.

A Telekom Austria a törvény szerint 15 munkanapon belül köteles bekötni az új interneteléréseket a rendszerbe. Az RTR osztrák távközlési felügyelet vizsgálata megállapította, hogy a vállalat valóban nem sieti el ezeket a munkákat és gyakran teljesen kihasználja a törvényben biztosított rendelkezésére álló időt. “Jelentősen csökkenteni lehetne ezt az időt” – közölte Bert Estl, az RTR szóvivője.

“Már évek óta elszenvedjük, hogy a Telekom Austria a vonalak bekötésekor és a hibák kijavításakor egyaránt túl kényelmesen dolgozik, szinte magukra hagyja partnereit. Ráadásul szerintünk az RTR sem gyakorol kellő nyomást a konszernre” – jelentette ki Kurt Einzinger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára. Az alternatív internetszolgáltatók azt kezdeményezték, hogy a bekötési időt mérsékeljék hat munkanapra.

A TA természetesen azzal védekezik, hogy betartja a törvény előírásait. Ezzel nincs is semmi probléma, a gond csak az, hogy mire valaki valóban használhatja a szélessávú internethozzáférését gyakran majdnem egy hónap is eltelik. A bekötési idő a Tele2-nél és a Silver Servernél maximum 2-3 hét, az Inode nevű cégnél viszont csupán legfeljebb öt munkanap. A Telekom Austriától nem függő kábeles internetszolgáltatóknál szintén rövid ez az idő. A legjobban azonban jelenleg azok az osztrák felhasználók járnak, akik mobil csomagokra fizetnek elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik