Élet-Stílus

MP3 formátumú spamek terjednek

Vásárlásra buzdító, MP3 formátumú fájlokat tartalmazó spamek akadtak fenn egy új szűrőn. A Yellow Cube szakemberei szerint új, az eddig nem alkalmazott módszerrel azért kísérleteznek a kéretlenlevél-küldők, hogy kikerüljék a hagyományos védelmi megoldásokat.

A kéretlen levelek ma már elválaszthatatlanok az e-mailezéstől, mind az üzleti, mind az otthoni felhasználók postafiókját elárasztják az idegen címről érkező reklámok, tőzsdei tippek. A legtöbb operációs rendszer és levelezőprogram tartalmaz ugyan spamszűrőt, ám ezek vagy „biztosra utaznak” és sok spamet is beengednek, vagy olyan szigorúak, hogy sok hasznos levél is a szűrők áldozatául eshet. Mivel az átfutó levelek mennyisége igen nagy könnyen átcsúszhatnak a bosszantó kéretlen levelek, értelmetlen tartalommal pazarolva az elektronikus postaláldáink kapacitását.

Ez eddigi képeket, pdf-fájlokat tartalmazó kéretlen levelekkel szemben most egy új típus, a hangos spam tűnt fel, ami mp3-as fáljokat tartalmaz, s lejátszáskor egy robothang buzdít tőzsdei vásárlásra.

A robothang röviden ismerteti a kiszemelt cég fényes jövőjét, majd többször lebetűzi a vásárlandó részvény kódját. Az új típusú kéretlen levél azonnal fennakadt a magyar fejlesztésű MPP Desktop Ultimate szűrőjén, s mivel ez 7 gyártó termékével szűri a leveleket, így a program nagyobb eséllyel azonosítja a spameket.

A most lefülelt hangos spamet egy zombi hálózatról küldtek ki milliós nagyságrendű e-mail címre. Ezt a spamet egy olyan szűrő, amely a tárgyban, vagy a levélben szereplő szöveget figyeli, valószínűleg nem is vette volna észre, hiszen a fájl neve snoring, vagyis horkolás, egyéb szöveget pedig nem tartalmaz az e-mail.

Az MP3 formában terjesztett spam elvi lehetőségét kutatók már korábban megjósolták, a Kaspersky Lab szakértői például úgy vélik, hogy ezen a téren nem számíthatunk további jelentős fejlődésre. A reklámlevelek tömeges terjesztése kisméretű üzeneteket feltételez, ami szükségszerűen együtt jár a rossz hangminőséggel. A legtöbb felhasználó nem fogja azzal vesztegetni az idejét, hogy alig érthető felvételeket hallgasson végig, ezért a legújabb spammer-módszert aligha nevezhetjük hatékonynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik