Élet-Stílus

Öt traffipax figyel majd az M0-son

Folyamatosan frissülő közlekedési hírek az FN-en>>>

Kákosy Csaba, a GKM kabinetfőnöke közölte, hogy az új közlekedésbiztonsági program elindításának oka az M0-s autóúton megnövekedett forgalom, valamint az, hogy 40 százalékkal nőtt a balesetek száma ezen az útszakaszon. A balesetek többsége ugyan nem súlyos kimenetelű, viszont hatalmas torlódásokat okoz. A jövőben fokozni fogják az ellenőrzéseket, gyakrabban mérnek sebességet, a Közlekedési Hatóság pedig a kamionosokat ellenőrzi majd egy mobil eszközzel, amely a tengelysúly és túlterhelés mérésére alkalmas.

Az államtitkár ismertetése szerint 4-5 hónapig tart a közbeszerzési eljárás az öt sebességmérő kamera beszerzéséhez. Az autóút biztonságára hosszú távon az M0-s fejlesztése adhat megoldást, 2010-re a déli szakaszon 2×3 sávra, plusz leállósávra bővítik a jelenlegi 2×2-es sávos leállósáv nélküli útpályát.

Szabadfi Árpád, országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy az M0-s körgyűrűn naponta átlagosan 42-43 ezer jármű közlekedik, és ugyan a beton elválasztó korlátnak köszönhetően kevés a halálos baleset, de nagyon sok az anyagi kárral járó ütközés. Idén az első kilenc hónapban 443 baleset történt.


A főkapitány-helyettes kiemelte, hogy két-három naponta fognak ellenőrzéseket tartani, és végiggondolják, mely szakaszokon vezessenek be előzési tilalmat. Hozzátette, hogy az elektronikus forgalom felügyeleti rendszerét is szeretnék tovább fejleszteni, hogy még több tájékoztatást tudjanak adni az autósok számára az autóúton történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik