Élet-Stílus

Fogadási csalás ügyben nyomoz az ATP

A férfi profi teniszezőket tömörítő szervező, az ATP vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mennyi valóságtartalma van a britek első számú játékosa, Andy Murray által megfogalmazottaknak, mely szerint előfordulhatnak fogadási csalások a sportágban.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

A brit Andy Murray hétfőn a BBC-nek beszélt a teniszben előforduló – korántsem ritka – fogadási csalásokról. Bár a játékos, mint mondta, a hozzá eljutott pletykákat osztotta meg a nyilvánossággal, az ATP azonnal lépett (találkozót kért Murraytól, hogy kérdéseket tehessen fel). A férfi profi teniszezőket tömörítő szervezet gyors reakciója már csak azért sem meglepő, mert korábban is felmerült annak gyanúja, hogy manipulálják az eredményeket.

Az augusztusi sopoti viadalon például nagy vihart kavart, amikor a címvédő és első helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenko – gyanús körülmények közepette – lábsérülésre hivatkozva feladta a meccsét az argentin Martin Vasallo Arguello ellen.


Fogadási csalás ügyben nyomoz az ATP 1

Andy Murray nyilatkozata lavinát indíthat el (wordpress.com)



A brit Betfair fogadóiroda azonnal jelezte az ATP-nek, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárnak megfelelő összeget tettek fel erre a meccsre, és a pénz nagyobb részét az argentin Vasallo Arguello sikerére, ráadásul az első szett után, melyet az argentin játékos simán elveszített 6:2-re. A nyomozás megkezdődött, az érintettek tagadnak. Két héttel ezelőtt a belga Gilles Elseneer jelentette be, hogy a 2005-ös wimbledoni bajnokságon 100 ezer eurót kínáltak neki azért, hogy elveszítse első fordulós mérkőzését az olasz Potito Staracével szemben – emlékeztetett az MTI.

Az ATP vezetője, Etienne de Villiers egy külön bizottság felállítását tervezi, melynek az ügy felgöngyölítése lenne a feladata. „Ebben az évben sok konstruktív tárgyalást folytattunk a kérdésben, és a héten újra leülünk, s külső szakértők bevonásával tervezzük meg a következő lépéseket. Sürgősen meg kell oldanunk ezt a helyzetet” – így az ATP első embere.

Eddig csak a férfiakról volt szó, ám „női vonalon” is akadt gyanús eset, vissza is tartották a nyeremények kifizetését, miután a világranglista-120. ukrán Marija Korjtcseva legyőzte az esélyesebb fehérorosz Tatjana Pucseket (96.) a szeptemberi indiai torna negyeddöntőjében. Bár végül a győztes tippelők a pénzükhöz jutottak, a fogadásokat intéző cég, illetve a WTA sem biztos benne, hogy „tiszta” volt a mérkőzés. A teniszezők egyébként nem fogadhatnak a sportágon belül, azt persze senki sem tiltja, hogy mások teniszmeccsekre tegyék fel a pénzüket – a csalók kiszűrése és a bizonyítás így rendkívül nehéz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik