Élet-Stílus

FIFA: 30 jelölt az év játékosa díjra

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta annak a 30 játékosnak a nevét, aki jelölt az év legjobbja szavazáson. A legtöbb jelöltet (ötöt) a vb-győztes Olaszország adja, ám szinte elképzelhetetlen a tavalyi győztes Fabio Cannavaro címvédése, az idei szavazás fő esélyese az AC Milan klasszisa, Kaká.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A 2006-ban világbajnoki címet szerző olasz csapatból öt játékos található azon 30-as listán, amelyből kikerül a FIFA Év legjobbja.

A „címvédő”, de gyenge formája miatt esélytelen Fabio Cannavaro mellett Gianluigi Buffon, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta és Andrea Pirlo neve szerepel még a 30-as listán, ugyanakkor az aranycipős Francesco Tottit nem jelölte a FIFA.

Thierry Henry – aki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hagyományos szavazásán eddig kétszer volt második – viszont ezúttal is megméretheti magát, persze nem egyedüli franciaként, hiszen honfitársai közül Franck Ribery, Lilian Thuram, valamint Patrick Vieira is felelhető a most közreadott névsorban.

Az angol kontingens is „népes”, szintén négy főből áll: Steven Gerrard, Frank Lampard, Wayne Rooney és John Terry virít ott a „legjobb harmincban”, de egyiküknek sincs akkora esélye a diadalra, mint Kakának, a tavalyi BL-sorozat gólkirályának, aki a FIFPro díját már megkapta az idén. Bár Ronaldinho – aki 2004-ben és 2005-ben is elsőként futott be – ezúttal is érdekelt, ám vaskos meglepetés lenne, ha most is ő lenne a FIFA legjobbja. Csapattársa, a szintén barcelonai Lionel Messi viszont már vérmesebb reményekkel várhatja a december 17-ei díjkiosztót.


FIFA: 30 jelölt az év játékosa díjra 1

Kaká a szavazás nagy esélyese (AP)



Szintén jó eséllyel pályázhat a kitüntető címre Cristiano Ronaldo, a Manchester United portugálja is, aki tavaly a felnőttek és a fiatalok között is a legjobbnak találtatott a Premier League-ben.

A rend kedvéért: a végső sorrend a klubedzők, szövetségi kapitányok, illetve a profi játékosok szakszervezetének (FIFPro) képviselői által leadott voksok alapján alakul majd ki.

A legjobb három labdarúgó nevét – sorrend nélkül – várhatóan december elején hozzák nyilvánosságra. A francia Zinedine Zidane és a brazil Ronaldo nyerte el legtöbbször a díjat (három-három alkalommal), míg a legtöbb győztest Brazília (hetet), illetve a klubcsapatok közül a spanyol Barcelona (hatot) adta.

FIFA Év játékosa-díjra jelöltek listája:
Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Fabio Cannavaro (olasz, Real Madrid), Petr Cech (cseh, Chelsea), Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), Deco (portugál, Barcelona), Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea), Michael Essien (ghánai, Chelsea), Samuel Eto’o (kameruni, Barcelona), Gennaro Gattuso (olasz, AC Milan), Steven Gerrard (angol, Liverpool), Thierry Henry (francia, Barcelona), Juninho (brazil, Lyon), Kaká (brazil, AC Milan), Miroslav Klose (német, Bayern), Philipp Lahm (német, Bayern), Frank Lampard (angol, Chelsea), Rafael Márquez (mexikói, Barcelona), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Alessandro Nesta (olasz, AC Milan), Andrea Pirlo (olasz, AC Milan), Franck Ribery (francia, Bayern), Juan Román Riquelme (argentin, Villarreal), Ronaldinho (brazil, Barcelona), Wayne Rooney (angol, Manchester United), John Terry (angol, Chelsea), Carlos Tévez (argentin, Manchester United), Lilian Thuram (francia, Barcelona), Fernando Torres (spanyol, Liverpool), Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid), Patrick Vieira (francia, Inter).

FN-tipp:
1. Kaká (AC Milan)
2. Cristiano Ronaldo (MU)
3. Lionel Messi (Barcelona)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik