Élet-Stílus

Elstartolt a Szojuz

Az első malajziai űrhajós egy orosz és egy amerikai kollégája társaságában az űrhajó elindult szerdán délután a bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Az orosz Szojuz TMA-11 űrhajó – fedélzetén a malajziai Muszaphar Shukorral, az orosz Jurij Malenycsenkóval és az amerikai Peggy Whitsonnal – kevéssel később sikeresen levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról, és tervezett elliptikus Föld körüli pályájára állt. A repülésirányító központba érkező első adatok szerint minden a legteljesebb rendben van, az eszközök és a műszerek jól működnek, s az űrhajósok közérzete is jó. A Szojuz TMA-11 a tervek szerint október 12-én (közép-európai idő szerint) 16 óra 50 perckor éri el célpontját.


Mivel az utazás a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére esik, a maláj űrhajós fogadkozott, hogy az űrben is megtart minden böjti szabályt, és nem mulasztja el az ilyenkor szokásos imákat sem, holott malajziai muzulmán vallási vezetők felmentést adtak neki, megengedték, hogy elhalassza böjtjét a Földre való visszatéréséig.



Elstartolt a Szojuz 1

Elindult a Nemzetközi Ûrállomás felé az orosz Szojuz ûrhajó (fotó: MTI/EPA)


Muszaphar Shukor 11 napig dolgozik majd az űrállomáson Whitsonnal és Malenycsenkóval. Az utóbbi kettő fél évig ott marad még, a maláj azonban visszatér a Földre az ISS leköszönő legénységével, Fjodor Jurcsihin orosz parancsnokkal, Oleg Kotovval és az amerikai Clay Andersonnal. Whitson másodjára, Malenycsenko negyedik alkalommal jár már az űrben. Az amerikai Whitson lesz az ISS első női parancsnoka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik