Élet-Stílus

Sörgyár és Drakula az őszi fesztiválon

Indul a 16. Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF), a csütörtökön kezdődő programsorozat keretében huszonhárom helyszínen több mint hetven, különböző műfajú kortárs művészeti produkció várja a közönséget.

A Budapesti Őszi Fesztivál az idén összesen 162 millió forintból gazdálkodhat, ennek nagyjából negyed része lehet a jegybevétel, ugyanennyit áll Budapest, de a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja a produkciókat.

Peer Gynt Berlinből

Az október 21-ig tartó eseménysorozat programjában több színházi bemutató is szerepel: a fesztivál vendége lesz a Berliner Ensemble híres Ibsen-előadása, a Peer Gynt, amely a Madách Színházban látható. Esterházy Péter szövegei alapján készült az Egy nő, amelyet a közönség a Budapest Galériában láthat Gryllus Dorka és német kolléganője, Henriette Müller szereplésével. A Katona József Színház Az emberek veszedelmes közelségében című összeállítást mutatja be Zsámbéki Gábor rendezésében. Az Örkény Színházban Kárpáti Péter darabja, a Búvárszínház (Nagy Endre kabaréja) lesz műsoron Novák Eszter rendezésében, a Radnóti Színház pedig Térey János Asztalizenéjét játssza. A gyerekek az Egy egér naplójából című mese bemutatóját nézhetik meg a Budapest Bábszínházban.


Sörgyár és Drakula az őszi fesztiválon 1

Konvenciókkal szakító, tabukat döntögető alkotások láthatók az orosz filmnapokon



A 100 százalék Zappa című rendezvényen magyar és külföldi előadókkal, köztük Frank Zappa (1940-1993) gitáros, zeneszerző egykori zenésztársaival idézik meg a rock “fenegyerekének” alakját.

Nosferatu és Drakula a Millenárison

Az UMZE Kamaraegyüttes az Amadinda Ütőegyüttes és Fodor Gabriella közreműködésével muzsikál az Olasz Kultúrintézetben. Labirintusok és fúgák címmel Csalog Gábor (zongora) és Varga István (cselló) zenél a Trafó – Kortárs Művészetek Házában. A Régi Zeneakadémián, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a New York-i Juilliard School of Music közös projektje keretében három amerikai és három magyar zeneszerzés-hallgató mutatkozik be.

A zenei események között két filmkoncert is helyet kapott. René Clair francia rendező Paris qui dort című, 1925-ben bemutatott némafilmjéhez 2005-ben a fiatal francia zeneszerző, Yan Maresz komponált zenét. A darabot az 1991-ben alapított Ensemble Court-Circuit kortárs zenei együttes hozza el Budapestre, a Millenáris Teátrumba. A Nosferatu, Friedrich Wilhelm Murnau 1921-es Drakula-némafilmje az osztrák zeneszerző-orgonistát, Wolfgang Mitterert ihlette meg: az orgonára és élő elektronikára írt darab bemutatója 2002-ben volt, most a Zeneakadémián hallható.

Fellép egy japán jazzegyüttes, a Soil and Pimp Sessions és a finn gitáros, Jarmo Saari Solu is.

A táncművészek közül a közönség láthatja a tavaszi Fringe Fesztivál díjazottjait, az izraeli Yasmeen Goddert, s a japán Pappa Tarahumara csoportot.

A performance műfajában bemutatkozik Budapesten a Royal Bones and Orionteatern dán cirkuszi társulat, valamint Portugália egyik legizgalmasabbnak tartott kísérleti színháza, a Teatro Praga.

Sörgyárban és kapcsolóteremben sétálhatunk

A kiállítások közül az Utazás önmagunkba című tárlat a Dorottya Galériában tekinthető meg. A Kiscelli Múzeumban Nemes Csaba mutatkozik be, akinek a projektje a velencei biennálé pályázata kapcsán vált ismertté: a budapesti utcákon tavaly ősszel történteket idézi fel egy-egy emblematikus kép segítségével.

A 2B Galéria 3-3 című kiállítása a kortárs japán képzőművészetet mutatja be.

Konvenciókkal szakító, tabukat döntögető alkotások láthatók az orosz filmnapok, a Russia Rulez október 13-án kezdődő programjában; a Cirko-Gejzír moziban egy héten át kilenc nagyjátékfilmet és számos rövidfilmet vetítenek.

EDIT 2007 címmel nemzetközi táncfilm-fesztivált tartanak október 15-től a Művész moziban.

Városi séták címmel programsorozat indul az építészet és a várostörténet iránt érdeklődőknek: megnyílik a Kőbányai Sörgyár telephelye, valamint a Kelenföldi Hőerőmű Kapcsolóterme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik