Élet-Stílus

Magasház épülne a rendőrpalotánál

A Raiffeisen Ingatlan Zrt. a XIII. kerületi Váci út, Róbert Károly Körút, Teve utca által határolt területen egy olyan épületegyüttest szándékozik felhúzni, amelynek legmagasabb pontja százhuszonnégy méter magas lenne. A tervvel a kerület egyetért, a Levegő Munkacsoport azonban nem - írta a Magyar Hírlap

“Szakmai és várospolitikai támogatást is kapott a XIII. kerületben a magasház építésének gondolata” – mondta el a lapnak Arató György, a kerület főépítésze. A kerület hozzájárulása akkor emelkedik jogerőre, ha az ingatlanfejlesztők és a Fővárosi Önkormányzat között létrejön egy településrendezési szerződés.


A beépítésre kinézett két telek szomszédságában már áll két magasház: a rendőrpalota és a nyugdíjfolyósító hetvennégy méter magas toronyháza. A kerület elkötelezett a magasházak iránt, 2001-ben önkormányzati rendeletben tették lehetővé a beruházók számára száztíz méter magas toronyházak építését, de ezt a rendeletet később az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte – emlékeztet a Magyar Hírlap.


“A jelenlegi szabályozás szerint ugyan nem építhető meg a Raiffeisen által tervezett, százhuszonnégy méteres toronyház – mondta Arató György –, de reméljük, a fővárosi önkormányzat a következő egy-másfél évben változtat a jelenlegi bátortalan szabályozáson és utat nyit a Raiffeisen terve előtt. Világvárost építünk – márpedig egy világváros nem négyemeletes.”


Nem áll a projekt mellé a Levegő Munkacsoport, s ellenérzéseinek adott hangot, amikor a kerületi főépítész a véleményét kérte. A civilszervezet elnökhelyettese, Schnier Mária a kerületi szabályozásban megengedett szintmutatókat túlzottan magasnak tartja. A kerületnek a Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy csak jóval kisebb beépíthető magasságot engedélyezzen – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik