Élet-Stílus

Kitömött szarvas figyelmeztet a vadveszélyre

Az út szélére állított kitömött szarvassal, valamint szórólapokkal és vadsípokkal hívják fel az autósok figyelmét a vadveszélyre a zalai rendőrök kedden kezdett akciójukkal.

A zalaegerszegi rendőrkapitányság területén 40 vadbaleset volt az első félévben, ebből négy ütközés személyi sérüléssel is járt – mondta el kedden Zalaszentiván határában a figyelemfelkeltő akció vezetője, Farkas Tibor. A zalaegerszegi közlekedésrendészeti osztály vezetője azt is hozzátette: négy balesetben ketten könnyebben sérültek meg, de volt egy súlyos és egy életveszélyes sérüléssel járó eset is.

A rendőrök a zalai utakon közlekedők figyelmét kívánják felhívni a veszélyekre, ezért a zalaistvándi vadásztársasággal és polgárőrökkel együtt álltak ki az út mellé. Az első napon Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint a 74-es főúton, Egervár közelében helyezték el az út mellé a kitömött szarvast, amelynek látványa számos autóst meghökkentett.



Kitömött szarvas figyelmeztet a vadveszélyre 1

Vadveszéllyel kell számolniuk az autósoknak (fotó: MTI)


Az őszi időszakban történik a legtöbb vadbaleset. Leggyakrabban szarvassal, őzzel és vaddisznóval karamboloznak Zalában az autósok, és a statisztikák szerint reggel 5 és 9 óra, este pedig 16 és 20 óra között történik a legtöbb ilyen baleset. A megelőzésükre általában egy lehetőség van: a vadveszélyt jelző tábláknál csökkenteni kell a sebességet – hangoztatta a rendőr őrnagy.

A jelenlegi szabályok szerint az autós maga felel a vadbalesetben elszenvedett károkért, kivéve, ha az út mentén 300 méterrel kialakított etető, dagonyázó helyre vonulnak az állatok, vagy vadászat során hajtják ki őket az útra. Az autósnak pedig akkor kell megtérítenie az elütött vad árát, ha neki felróható okból, például gyorshajtás vagy ittas vezetés miatt nem tudta elkerülni az ütközést – mondta a hivatásos vadász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik