Élet-Stílus

Kihirdették a fizikai Nobel-díjasokat

Egy francia és egy német tudós kapta idén a fizikai Nobel-díjat. A kitüntetést idén a számítógépes merevlemezek technikájának felfedezéséért ítélték oda.

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapta idén a fizikai Nobel-díjat – jelentette be kedden Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia által kedden kitüntetett, Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató azt a mágneses jelenséget fedezte fel, amely nélkül ma már egyetlen winchester sem boldogulna. A nanotechnológia területéhez tartozó, úgynevezett “óriás” mágneses ellenállás (GMR) jelenségének felfedezése tette lehetővé az elmúlt években a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését. Grünberg és Fert 1988-ban egymástól függetlenül fedezték fel a jelenséget.


Szakértők szerint a tudományos Nobel-díjakat, de különösen a fizikai Nobel-díjat következetesen olyan tudósoknak ítélik oda, akik évekkel korábban lezárták már tudományos kutatásukat, s arról bebizonyosodott, hogy további kutatások és fejlesztések alapjául szolgált. Tavaly John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudósnak ítélték a fizikai Nobel-díjat a világegyetem, a naprendszerek és a csillagok keletkezésével kapcsolatos, e folyamatok mélyebb megértését segítő kutatómunkájukért. A kitüntetés tízmillió svéd korona, (közel 1,1 millió euró) pénzjutalommal jár.


Az orvosi és a fizikai Nobel-díj bejelentése után szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg – utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban. A svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát jövő hétfőn hirdetik ki.


A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénjutalom is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik