Élet-Stílus

Hackerháború folyik Svédország ellen

Valóságos invázió indult a svéd weboldalak ellen, miután egy svéd lapban Mohamed ismét prófétát ábrázoló karikatúra jelent meg. Több ország tiltakozását fejezte ki, az „elkövető" szerint pedig ideje lenne hozzászokniuk ehhez.

A jelentések szerint több mint 5000 svéd weboldalt módosítottak, illetve cseréltek le különböző üzenetekre, az akciók pedig többnyire török számítógépekről, hálózatokról indultak ki. Mintegy 1600 oldal a Proinet szolgáltatón belül található, 3800 pedig egy másik svéd cég alá tartozik. A részletek kivizsgálásához kiterjedt rendőri akcióra lenne szükség, az érintettek azonban úgy vélik, minden teljesen nyilvánvaló.

Az ügy hasonlít a 2005-ös dán esethez, amikor ugyanúgy karikatúrák gerjesztettek nagy indulatokat a Közel-Keleten. Ezúttal a Nerikes Allehanda nevű svéd kap közölt egy rajzot, amelyen Mohamed próféta feje egy kutya testén landolt – ez már csak azért is zavarja a hívőket, mert a próféta ábrázolása minden (akár kedvező) formában tilos, másrészt pedig a kutyát tisztátalan állatként tartják számon a konzervatív muszlimok. Az internetes támadásokat jelentették a svéd rendőrségnek, az azonban még nem világos, hogy pontosan milyen lépéseket készítenek elő.

A karikatúra készítője kijelentette, hogy bár a források felkutatásához komoly nyomozásra lenne szükség, az indíték azonban teljesen világos. Hozzátette, hogy a mohamedán országok már igazán hozzászokhattak volna ahhoz, hogy nyugaton mindenbe belekötnek, mindent kifiguráznak. Ez a jelek szerint még nem történt meg, több ország, köztük Pakisztán és Irán is jelezte hivatalos tiltakozását az eset miatt. Egy iraki lázadó vezető pedig 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a rajzoló fejére, aki időközben több halálos fenyegetést is kapott.

A főbűnös hozzátette, hogy nem bánta meg a rajzok közlését, csak a fenyegetéseket sajnálja. Megemlítette, hogy kiváló musicalt lehetne rendezni az ügyből, amelyben Irán és Svédország első embere és az al-Kaida terroristái is helyet kapnának. Ez persze valószínűleg csak tovább fokozná az indulatokat, amelyekből így is van elég.

Azt még nem tudni, hogy végére értünk-e a sorozatos támadásoknak, avagy folytatódni fognak a hasonló akciók a svéd oldalak ellen. A muzulmán hackerek, úgy tűnik, hogy igen jól képzettek, és már képesek igen gyors, hatékony internetes támadások elkövetésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik