Élet-Stílus

Federerék is tudnak a fogadási csalásokról?

Az első számú brit teniszező, Andy Murray egy interjúban elmondta, hogy mindennaposak a fogadási csalások az ATP-versenyeken. A világranglista 18. helyén álló klasszis szerint ezzel minden játékos tökéletesen tisztában van.

„Sajnos nagyon nehéz bebizonyítani, hogy valaki akarattal veszít-e el egy mérkőzést, de ez van, nem tudunk elleni semmit sem tenni, annak ellenére, hogy mindenki tud róla” – nyilatkozta a BBC-nek Murray, majd hozzátette: „Az érintettek az utolsó gémig valóban a tudásuknak megfelelően teniszeznek, majd a fontos pontoknál egy kettős hibát vétenek, vagy egyszerűen a hálóba ütik a labdát.”

Az ügyben vizsgálódó brit közszolgálati médiumnak állítólag már több vezető fogadási cég is jelezte fenntartását néhány összecsapás kimenetelével kapcsolatban. Murray szerint az így megkereshető pénzt sokan nem tudják visszautasítani. „Jó néhány játékos hetente rajthoz áll, ám gyakran az első körben elbúcsúznak az adott versenyen. A szervezőktől ilyenkor körülbelül 2500 eurót kapnak, amiből fedezniük kell a kiadásaikat.”

A tenisz utáni életre gyűjtenek?

„Egy aktív játékos 10-12 évig vesz részt az ATP-tornákon, ez idő alatt minél több pénzt akar összegyűjteni” – mondta Murray. A brit sztár kijelentéseit támasztják alá a nemrég visszavonult Tim Henman szavai is.

A világranglista egykori negyedik helyezettje szintén a BBC-nek nyilatkozott a tapasztalatairól. Elmondása szerint több társát is megkeresték ismeretlenek, hogy jókora összeg ellenében adjanak le egy mérkőzést. „Személyesen soha nem találkoztam ilyesmivel, de a többieket hallgatva az volt a benyomásom, hogy ez egy bevett gyakorlat.”

Gyanúba keveredett Davigyenko

Augusztusban a brit Betfair fogadóiroda jelezte az ATP-nek, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárt tettek fel a sopoti tornán rendezett Nyikolaj Davigyenko – Martin Vassalo Arguello-mérkőzésre. A pénz nagyobb részét – ez sem jellemző máskor – az argentin sikerére, ráadásul az első szett után, melyet az Arguello 6:2-re elbukott. A mérkőzésen a második játszmát Vasallo Arguello nyerte 6:3-ra, a harmadikban pedig 2:1-re vezetett, amikor az orosz teniszező jelezte, nem tudja folytatni a találkozót.

A férfi teniszezőket tömörítő szervezet, az ATP a történtek után vizsgálatot indított, amelynek az eredményéről egyelőre semmi nem szivárgott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik