Élet-Stílus

Óceánjáró csónak és táskakabát nyert

A Design Hét nyitányaként bemutatták a Magyar Formatervezési Díj nyerteseit Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban. Az elismeréssel a magyar dizájn kiemelkedő alkotóit jutalmazza a szakmai zsűri termék-, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában.

Az ötmillió forint összdíjazású pályázatra benyújtott pályamunkák továbbra is nívósak – mondta el sajtótájékoztatóján Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke. A legtöbb alkotás diákmunka kategóriában érkezett be, de jelentősen nőtt a vizuális kommunikáció kategóriában benyújtott pályázatok száma is.

Magyar Formatervezési Díjat nyert termékkategóriában Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja, melyhez gyermekrajzokból merített ihletet; Pálos Andrea és Rakonczai Gábor különleges evezős hajója, mellyel átszelték az Atlanti-óceánt és Koós Pál Etalon Essence hangfala.


Óceánjáró csónak és táskakabát nyert 1



Termékkategóriában kapott díjat a Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzatáért a Szövetség’39 és a NextLab alkotói közössége is. A bírálat szerint az üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítását. Az épület homlokzata nappal a mozgó üveglamelláknak köszönhetően, éjjel a színes LED-lámpák megvilágításában nyújt különleges látványt.

Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia projektje részesült a rangos elismerésben. Ez a táskává alakítható kabát a tervező közlése szerint a nagyvárosi „nomád” életforma jegyében készült. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig vizuális kommunikáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

A hat dizájndíj mellett további öt különdíjat is kiosztanak. Az elismeréseket hétfőn adják át a múzeumban ünnepélyes díjátadó gála keretében.

A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában álló díjat 28. alkalommal ítélték oda. A díjazottak, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból kiállítás nyílt, amely október 28-ig látható az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállítótermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik