Élet-Stílus

Lakásvásárlás 10 perc alatt

Londonban egy lakás megvásárlását negyed óra, Budapesten – jobb esetben – két hét alatt döntik el a vevők. A magyar fővárosban csak a külföldiek körében divat a 10 perces döntéshozatal – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Brit kutatások szerint a lakásvásárlók néhány perc alatt el tudják dönteni, hogy szeretnének-e az újságokban látott ingatlanban élni, vagy sem. Londonban az is befolyásolja a döntést, hogy szűkös a kínálat, ezért tartani lehet attól, hogy más gyorsabb lesz, és akkor övé a lakás.


A kuriózum gyorsan elfogy

Magyarországon csak a külföldi vevők (például az angolszász területekről érkezők) döntenek a lakásvásárlásról tíz perc alatt. Ilyet figyeltek meg a felmérés készítői például a golfpályák köré épített lakások értékesítésénél.


A gyors döntések egyik oka, hogy ez a fejlesztés igazi kuriózumnak számít Budapesten, noha más országokban már több ilyen található. A frekventált helyen épülő, jó minőségű lakások – ha nem is olyan tempóban, mint Londonban – viszonylag gyorsan elfogynak – derül ki az Otthon Centrum gyorselemzéséből.


Jobb módúak előbb döntenek

Az elemzés felidézi a Sasad Resort beruházás példáját, ahol a lakások 71 százaléka a tervezőasztalról elkelt. Igaz, ehhez a „horvát módszert” alkalmazták, vagyis diszkonttal kezdték árulni a lakásokat, de az árengedmény hétről hétre csökkent, míg elérte a piaci értéket. Ugyanakkor az elemzők rámutatnak arra is, hogy a kész lakásokhoz képest a tervezőasztalról történő vásárlás jóval hosszabb időintervallumot is felölelhet. Gyakran a lakások terveit napokig tanulmányozzák a vevők, sokak tervezőként is közreműködnek.

A kisebb lakásokat vásárló, kispénzű vevők napokig tanulmányozzák a terveket, majd hazamennek, és otthon átrajzolják a válaszfalakat. Náluk már 100 ezer forint is számít. A nagyobb lakásokat vásárló, jobb módú vevők viszont két hét alatt döntenek Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik