Élet-Stílus

Vírusos videók a neten

Az interneten nézhető és letölthető videók rendkívül népszerűnek számítanak napjainkban, jól tudják ezt a vírusírók és a hackerek is. A szinte leleplezhetetlen új módszernek sok PC esik áldozatul mostanában.

Egyre komolyabb veszélyt jelentenek az online videók – derült ki a Georgia Tech Information Security Center nevű amerikai intézet legfrissebb jelentéséből. A szakemberek szerint az olyan technológiák ellen, mint a spam, a felhasználók és a cégek már tudnak védekezni, azonban arra senki sem gondol, hogy az internetes videókban is megbújhatnak kártevők. Senki sem, kivéve a bűnözőket. Ez a folyamat már most jól megfigyelhető, és a vírustámadások történetében egy új evolúciós korszakot jelenthet.

„Az online videókban lévő kártevők ötlete nem új keletű. A vírusíróknak a MySpace vagy a YouTube növekvő népszerűsége kapóra jön” – hangsúlyozta Joe Pichlmayer, az Ikarus Software számítástechnikai biztonsági cég vezetője. Amikor a felhasználók rájöttek a bűnözők által alkalmazott módszerekre, például a csatolt fájlú e-mailekre, amelyek melléklete többnyire vírust vagy kémprogramot rejtett, a rossz fiúk kénytelenek voltak új megoldásokat kitalálni. Így jelentek meg a kép-, majd a PDF-fájlokban elrejtett vírusok.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek és a biztonsági szoftverek jelenleg nem képesek megkülönböztetni egy vírust tartalmazó és egy vírusmentes videót. Ugyanakkor már volt példa ilyen akciókra. A módszer a hamis linkekre épült, ugyanúgy, ahogy az adathalász támadások esetében is. Egy hamis linket eljuttattak valakinek, odacsalták az oldalra, ahol megfertőződött a számítógépe. „Az egyetlen hatékony védekezési mód továbbra is az óvatosság, a tűzfalak és a rendszeresen frissített vírusirtók használata jelenti” – tette hozzá a szakember.

S persze, bizakodhatunk abban, hogy a módszer nem terjed el túl gyorsan, illetve, hogy a számítástechnikai biztonsági cégek sem ülnek a babérjaikon és mielőbb hatékony védelmi szoftvereket fejlesztenek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik