Élet-Stílus

Milliós hangszereket próbálhatunk ki

Péntek délelőtt 10 órakor kezdődik minden idők legnagyobb magyarországi hangszerkiállítása és zenei demonstrációja, a Hangfoglalás. A rendezvényen kipróbálhatjuk a másfél milliós gitárokat, ötmilliós tekerőlantot, vagy a 20 milliós zongorát is. Nagy Ferótól Boogie-ig számos zenész koncertezik a két nap alatt a Syma csarnokban.

Kedd reggel óta lényegében megállás nélkül építi 600 ember – 300 munkás és ugyanennyi kiállító – a Hangfoglalás helyszínét a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok ’A’ és ’C’ csarnokában. Az 1200 tonnányi árut 80 kamionnal szállították, illetve szállítják oda, hogy aztán holnap délelőtt 10 órától vasárnap este 8 óráig minden látogatót elkápráztassanak.
A rendezvényen több tízezer hangszer látható és kipróbálható A monstre méretű iparági kiállításon a fúvós, az ütős, a pengetős (akusztikus és elektromos), a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható majd. Emellett a hang-, a fény-, a színpad-, a stúdió-, színház, és a diszkó-technika összes elemével találkozhat a látogató. Utóbbiba például beletartozik a füstgépek, a lézerek és az effektek világa.

Zenéljen a többmilliós hangszerekkel!

Számos különlegességnek is helyet ad a Hangfoglalás. Ott lesz például a legdrágább Magyarországon kapható gitár, egy Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1957 Reissue. Ára 1,3 millió forint. Több éven át speciálisan szárított faanyagból készült, aranyozását úgy koptatták, hogy hű legyen 1957-es másához. Ilyen gitáron játszik például a Guns ’n’ Roses-ből Slash, csak az ő hangszere olcsóbb…


Milliós hangszereket próbálhatunk ki 1

Egy ilyen gitárt is kipróbálhatunk …



A kiállításon az 5 millió forintos tekerőlant ugyanúgy kipróbálható, mint a 20 millió forintos Bösendorfer zongora vagy a többszáz forintos keverőpult. A SYMA-ban bemutatott terméken összértéke több milliárd forint.

Zagar és Boogie is demonstrál

A SYMA-ban számos koncerttel demonstrálják a hangszerek tudását, megszólalását zenekarok és előadók. Fellép többek közt Hrutka Róbert & Jamie Winchester, a Sugarloaf, Zagar & DJ Bootsie, Szekeres Tamás és a cemid.net band, az AD Stúdió, Mester Tamás, a Fresh Fabrik, Papp Szabi (Supernem), Ferenczi György, Nagy Ádám (Roy és Ádám) és a Megasztárból ismert Boogie.

Számos zenész és együttes tart közönségtalálkozót a ’C’ csarnokban, például Nagy Feró, Molnár Ferenc Caramel, Bartók Eszter, Varga Feri és Balássy Betty illetve a Back II Black.

Hangszerbütykölde gyerekeknek

A Hangfoglalás központi helyszíne, azaz a SYMA további programokat nyújt a három napban. Helyet biztosít a mesterhangszer készítőinek, a restaurátoroknak, a hangszerjavító műhelyeknek, a manufaktúráknak és azoknak a kereskedőknek, akik minőségi hangszerekkel foglalkoznak. Kiemelt része a programnak a gyermekek hangszerbütyköldéje, a világtalanok hangszersimogatója és a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai. Ezeket hangszerkészítő mesterek, óvodapedagógusok és gyógypedagógusok tartják. Szakmai előadás lesz még a következő témákban is: beszédhibák javítása hangszerekkel és Dawn-kóros gyerekek fejlesztése zeneterápiával.

Négy klubban további koncertek

A Magyar Zenei Exportiroda szervezésében október 5-én és 6-án este a Hangfoglalás programja négy fővárosi klubban folytatódik. A West-Balkán, a Gödör Klub, a Kultea és az Almássy Téri Szabadidőközpont ugyanis ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen zseniális magyar illetve közép-kelet-európai zenekarok koncertjeinek ad helyet.

Itt lesznek Mike Patton lengyel tanítványai, az Orange The Juice, akik hihetetlen gyorsasággal váltanak jazz-ből death metalba, majd diszkóból sanzonba. Érdemes megtekinteni a budapesti belezős rakkendroll zenekart, a Yellow Sportot, a Fresh Fabrik, Rémember és Warpigs tagokból álló Turbot vagy a szlovénok büszkeségét, a dub/hip-hop vonalon mozgó Moveknowledgementet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik