Élet-Stílus

Megbízhatóbb e-mailt mindenkinek

Megelégelték a legnagyobbak a spam és vírusküldők tevékenységet. Hatékonyabb szűrést és biztonságosabb levelezést ígér a Google és a Yahoo is ügyfeleinek. Az ügyfeleket is idegesíti a spamáradat, de nem tesznek ellene semmit.

Egy néhány hete nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a kéretlen levelek és a vírusos üzenetek alkotják a levélforgalmunk mintegy kétharmadát, sőt egyes kiugró esetekben elérhetik a 70-80 százalékot is.

Ez a felesleges adatözön különösen nagy megterhelést ró az ingyenes levelező rendszerekre. Az aktív ügyfelek noha joggal várhatnák el, hogy elektronikus postafiókjukat ne bombázzák a spammerek, általában csak abban bízhatnak, hogy elég hatékony a szolgáltatójuk biztonsági rendszere. A legtöbb rendszer szinte teljesen tehetetlen a naponta érkező trükkös levelekkel, így nem hogy csökkenne, inkább növekszik a spamáradat.

Felelőtlen felhasználók?

A legtöbb felhasználó nem szívesen foglakozik azzal, hogy külön spamszűrővel vértezze fel saját számítógépét, de még a levelező programban sem szívesen állítja be az ennek megfelelő szolgáltatásokat. A szolgáltatóknak ezért saját maguknak kell előszűrni a leveleket, s a gyanúsakat azonnal karanténba helyezve megvédeni a felhasználót a felesleges „levelektől”.

A sok millió felhasználót nagyon nehéz arra is rávenni, hogy ne küldözgessen tovább felesleges láncleveleket és felesleges kockázatokat okozó „vicces képeket”. A számítógép tulajdonosok sajnos valami rossz beidegződésnél fogva szeretik megosztani másokkal a különféle átveréseket rejtő „hoax”-okat, illetve a furcsa gerilla reklámokat. Ezek a tovább küldött anyagok sokszor vírusosak, illetve alkalmanként kellemetlen kémprogramokat rejtenek.

A biztonságosabb levelezéshez már nem elegendő a biztonsági szoftverek megléte, hiszen a vírusjelzés után is könnyedén fertőző maradhat a gyanús levél melléklet, illetve az adathalász oldalak új generációját már a feketelistákkal dolgozó alkalmazások többsége képtelen feldolgozni. A vírus ellenőrzők viszont ha minden kontrolálniuk kell gyakran kritikusan lelassítják a számítógépünket.

Fizetős csomagok és üzleti megoldások

Hiába vezetnék be a fizetős alkalmazásokat a Google és társai, a felhasználók figyelmetlensége gyakorlatilag kivédhetetlen biztonsági kockázatot képvisel. A spam, adathalász és vírustámadásokat – biztonsági cégek szakértői szerint – csak folyamatos felvilágosítással és szigorú szabályozással lehet lecsökkenteni.

Az internetre készülődő üzleti alkalmazások miatt azonban várható, hogy javul majd a helyzet, hiszen a vállalkozók és cégek anélkül nem telepítik irodáikat a netre, ha ott nem érzik biztonságban anyagaikat. A Google és a Microsoft a szolgáltatási oldalon egyre érdekeltebb a felesleges adattárolás és mozgatás elleni fellépésben. A legnagyobbaknál hatalmas mennyiségű szervert dolgoztatnak értelmetlenül a hely-, energia- és sávszélességrabló junk-mailek.

Nem kizárt, hogy a most megjelenő üzleti csomagok, új webes megoldások egyik sarkalatos kérdése lesz, hogy megvédik-e a felhasználókat a felesleges levelektől, s hogy kellő védelmet biztosítanak-e a felkerülő adatok számára. Ha ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszokat tudnak adni az irodai csomagok, hamarosan új korszakba léphet az internetes munka fogalma, új lehetőséget teremtve az alacsony díjú előfizetéses szolgáltatások számára. Ha nem sikerül ebben előrelépni, akkor egyre durvább támadásokra, adatszivárgások tömegére és lassuló internetre számíthatunk a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik