Élet-Stílus

F-1: a Ferrari is ludas a kémbotrányban?

Akár új fordulatot is vehet a Forma-1-es világbajnokság eseményeit immár egyre inkább ködbe burkoló kémügy. A Ferraritól júliusban eltávolított Nigel Stepney szerint az olaszok is kémkedtek.

Kapcsolódó linkek



forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Az ügy kirobbantója szerint suttyomban a maranellóiak is „rajta tartották szemüket” a McLarennél történteken, mi több, napirenden voltak az angolok technikai fejlesztéseivel.

Mint köztudott, a McLaren istállót 100 millió dolláros büntetéssel (és a konstuktőrök között elért idei pontjainak törlésével) sújtották azok után, hogy bebizonyosodott, a birtokukban lévő Ferrari-adatokról tudtak, s talán fel is használták őket. A Ferrari részéről nemrég Luca di Montezemolo azon füstölgött, hogy a pontlevonás nem érintette a McLaren két pilótáját, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót.

A Ferrari egykori technikai igazgatója – aki ellen eljárás indult Olaszországban – azonban a grandprix.com internetes honlapon azt nyilatkozta, hogy az olaszoknak is vaj van a fején.
„Mi is birtokában voltunk minden információnak. Ismertük a boksz-taktikájukat, de a súlyelosztás és a McLaren-Mercedes egyéb komponensei sem maradtak titokban.”

Stepney: büntessék meg őket!

Stepney (természetesen) megjegyezte, hogy véleménye szerint a Ferrarit is meg lehetne büntetni, amennyiben bebizonyosodnak vádjai.
„Amikor a Ferrarinál dolgoztam, még azt is tudtam, hogy a teszteken a rivális autók mennyit fogyasztanak. Kérdés, hogy felhasználtam-e őket? Természetesen beszélgettem róluk a technikai személyzettel, ám mindezt nem tudom bizonyítani: nincsenek e-mailek, ugyanis élőszóban ismertettem a tényeket. Ha a McLarennek származott előnye a kémkedésből, akkor a Ferrarinak is. Az információ nem egy irányban folyt.”

A Ferrari részéről (természetesen) cáfolták Stepney szavait. Az istálló egyik szóvívője szerint „nem vehetjük komolyan egy olyan ember vádjait, aki 780 oldalas dokumentummal egész egyszerűen kisétált az ajtónkon egyenesen legnagyobb riválisunkhoz. Milyen szavahihetősége van egy ilyen embernek?”

Nem kizárt, hogy a kirúgott, és nem utolsó sorban alaposan meghurcolt Stepney esetleg bosszúból vádolja egykori kenyéradóit. Ráadásul – bár utalt arra, hogy nincs írásos bizonyítéka – az is ellene beszél, hogy a közte és Mike Coughlan (McLaren) között bonyolított mintegy 320 e-mail és SMS között egy adat sincs a McLarenről.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) még nem reagált Stepney szavaira, ám kérdéses, hogy vizsgálatot indít-e?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik