Élet-Stílus

Kulcsár aranyérmes a vívó-vb-n

A párbajtőröző Kulcsár Krisztián 15-12-re győzte le a döntőben a francia Eric Boisse-t, és ezzel aranyérmet szerzett a szentpétervári vb-n, amelyen egészen ideáig nem sok babér termett a magyaroknak.

Kapcsolodó linkek

vivas.lap.hu
sport.lap.hu

Kulcsár sikerét megelőzően férfi párbajtőr egyéniben 1982-ben született magyar diadal világbajnokságon, akkor Pap Jenő bizonyult a legjobbnak. Az idei vb-n Kulcsár szerezte a mieink első érmét, eddigi legjobb eredmény a kardozó Nemcsik Zsolt 9. helye volt…

Kulcsár a döntőben éppen olyan összeszedett volt, mint a nap során korábban. A számszerű eredményt tekintve az utolsó asszója volt a „legsimább”, három találattal nyert, miközben a korábbi összecsapásait egy-egy tussal hozta. Boisse ellen jól kezdett, 4-0-ra elhúzott, majd a második szakasz végén már 8-3-ra vezetett (Boisse 5-1-nél sportszerűen nem kért egy találatot, amit földszúrással ért el). Ezt követően a francia közelebb került hozzá, de 13-12 után két szép találatot ért el, ezzel megnyerte a világbajnokságot. Miközben ő visszafogott mosollyal nyugtázta a nagy sikert, a magyar csapat tagjai feldobálták őt.


Kulcsár aranyérmes a vívó-vb-n 1

Kulcsár Krisztián a világ tetején (MTI/EPA)



A 36 éves Kulcsár ezt megelőzően még a legjobb nyolc közé se került be világbajnokságon, Eb-n pedig egyszer, 2000-ben volt bronzérmes. Csapatban viszont kétszeres olimpiai második (1992, 2004) és kétszeres világbajnok (1998, 2001). A döntőig vezető úton a svájci Fabian Kautert (15-14), a holland Bas Verwijlent (14-13), az orosz Anton Avgyejevet (15-14), az ukrán Makszim Hvorosztt (9-8), valamint az olasz Diego Confalonierit (15-14) győzte le.

„Az egytusos győzelmek jelzik, hogy fejben összeszedett voltam, de korábban is jól mentek a dolgok, nem csak az asszók végén. A legnehezebb az volt, amikor az elődöntőben az olasz fiú 7-3-ról felzárkózott. Az izgalmasan alakult. A döntő könnyebb volt, az elején éreztem, hogy meglehet, bár az igazat megvallva éppen ilyesmire nem akartam gondolni, minden külső tényezőt ki akartam zárni. Természetesen az olimpiai szereplés kiharcolása a cél, és az hogy ott győzzünk, ez az egyéni aranyérem csak bónusz volt” – nyilatkozta a friss világbajnok.

„Kisebb csoda ez a mai diadal. A legnagyobb szerepe ebben a jóistennek volt, aztán következett Krisztián, majd jöttek a csapattársak és én. Székely Zoli 1981-es sikere volt ilyen, hogy egytusos győzelmekkel jutott el a végéig. Mondtam is Krisztiánnak a nap elején, nem kell izgulni, így is lehet” – mondta Kulcsár Győző szövetségi kapitány, Krisztián edzője és nagybátyja.

Vb, férfi párbajtőr, döntő:
Kulcsár Krisztián-Eric Boisse (francia) 15-12

Végeredmény:
1. Kulcsár Krisztián (magyar)
2. Eric Boisse (francia)
3. Diego Confalonieri (olasz)
3. Jérome Jeannet (francia)

15. Kovács Iván
19. Imre Géza
33. Boczkó Gábor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik