Élet-Stílus

Az autósok fele használja csak a biztonsági övet

Magyarország az utolsók között van az uniós országokban a biztonsági öv használatában a legfrissebb felmérés szerint. Az unió azt ajánlja, minden esetben büntessenek a rendőrök.

Szeptember közepén nagyszabású, 19 uniós országban egyszerre zajló rendőri ellenőrzést tartottak. Ezúttal elsősorban a biztonsági öv használatára figyeltek. Mint kiderült, összesen 96 056 autós nem használt biztonsági övet, közülük 4116 volt gyerek – nekik gyermekülésük nem volt.

Magyarországon a háromnapos ellenőrzésen 2742 embernél nem volt bekapcsolva az öv, vagy nem volt gyerekülés – utóbbi összesen 176 gyereknél. Ezúttal csak azt számolták, ahol hibát találtak, arról most nem készült kimutatás, hogy hány autóst ellenőriztek összesen.

A biztonsági övek használatát elemző idei másik felmérés szerint Magyarország az utolsók között van. Itthon körülbelül a sofőrök fele használja az övet, miközben Franciaországban, Németországban a sofőrök több mint 95 százaléka.

Az akciót szervező TISPOL nem ajánlja azt a gyakorlatot, hogy az öv hiánya miatt – mint legtöbbször Magyarországon is – csak figyelmeztetést kapjon a sofőr vagy az utas. Ezért a mostani akcióban már minden öv nélküli sofőrt és utast megbüntettek a rendőrök itthon is. Ennek a magyarországi felső határa 10 ezer forint a helyszínen, vagy ha nem ismeri el a felelősséget a sofőr, és szabálysértési eljárás indul, akkor 30 ezer forint lehet.

Sokan úgy gondolják, ha lassan megy, úgysem lesz baja, ezért nem kell az öv. A statisztikák szerint viszont 50 kilométeres óránkénti sebesség alatti balesetben 279 sofőr halt meg idén – ez majdnem fele az összes halálos balesetben meghalt sofőrök számának. Ráadásul közülük 218-an nem használtak övet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik