Élet-Stílus

Office-war: a Microsoft ellentámadás

A Microsoft felfedte online irodai csomagjának részleteit, ezzel mintegy elfogadta a Google kihívását ezen a téren is. A szakértők szerint az online irodai csomagok harcát, egy „nevető harmadik” is figyelemmel kíséri.

A Google nem titkolt offenzíváját eddig a Microsoft kommentár nélkül hagyta. Az elemzők természetesen már megszellőztették, hogy az webes irodai csomagok első bevezetője, gyorsan kap majd konkurenciát a neten. A néhány hete bejelentett prezentációs programmal megerősített Google csomagnak most azonban a Microsoft online Office alkalmazásával kell megmérkőznie.

Az Office Live Workspace hétfőn induló korai bétatesztjére az oldal regisztrált felhasználói jelentkezhetnek, de Redmond azt ígéri, hogy még idén mindenki számára elérhetővé teszik a programot. Az ingyenesen használható 250 megabyte tárhely nagyjából 1000 Office dokumentum tárolására elegendő, de természetesen a Word az Exel és a Powerpoint dokumentumai is elhelyezhetőek lesznek a webes munkaasztalon.

Félmegoldás?

Egyelőre a használathoz szükséges egy installált asztali csomag is, mivel a cég stratégiája szerint nem szándékoznak teljesen az internetre integrálni a teljes Office csomagot. Ez a megoldás így meglehetősen felemás, hiszen ha továbbra is meg kell vennünk az Office-t akkor a Google megoldása lényegesen előremutatóbb, hiszen az ki is váltja a drága irodai programot.

Az Office Live viszont olyan funkciókat ígér, amelyek lehetővé teszik, hogy egymástól távol dolgozók is egyszerre szerkeszthessenek egy adott dokumentumot, avagy meghívásos alapon kiegészíthessenek egy már elkezdett munkát.

A biztonság területén a Microsoft olyan szintű megoldásra törekszik, hogy azt akár kisebb vállalatok is megbízhatónak tartsák, s a speciálisan erre tervezett Office Live Small Business alkalmazás segítségével kisvállalkozások részére is használható online „munkaterületet” hoznak létre.

Az elemzők most azt gondolják, hogy a most bejelentett megoldás csupán előfutára az igazi online irodának, amelyet hamarosan majd valamilyen olcsó bérleti rendszerben használhatunk majd. A Microsoft és a Google versengése előrevetíti a többi szereplő fejlődési irányait is.

A versenybe még nem lépett be az Adobe, amelyről többen azt gondolják, hogy szintén hamarosan a netes irodai alkalmazások felé mozdul az Acrobat fejlesztésében.

Szép, új világ

Az is körvonalazódik, hogy lényegesen olcsóbb lesz a jövőben szoftvert vásárolni, hiszen a fejlesztőnek csak egy regisztrációt kell jóváhagynia, illetve engedélyezni majd, ezzel akár egy egész vállalat számára engedélyezheti az aktuális irodai csomagot.

A csomagok tartalma is testreszabható, jól beárazható, illetve könnyen menedzselhető távolról is. Az új megoldás segítségével kiszűrhető a szoftver licenszek túlhasználata, illetve az illegális felhasználás is lényegesen csökkethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik