Élet-Stílus

Jogtalanul szedi a pénzt a Centrum

Nem volt joga a Centrum Kft.-nek parkolási díjat szedni. Egy elsőfokú bírósági határozat szerint a parkolási helyek az önkormányzati törzsvagyon részei, és ezt annak idején nem a megfelelő eljárásban értékesítették.

A parkoló autósnak adott igazat az elsőfokú bíróság egy követelésbehajtó céggel szemben. Az ítélet szerint a követeléseket eladó Centrum Kft.-nek nem volt joga parkolási díjat szedni azért, mert az önkormányzati törzsvagyon részét képező parkolási helyeket nem megfelelő eljárásban értékesítették.

Kovács Előd ügyvéd, az elsőfokon pernyertes autós jogi képviselője elmondta magának a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-nek, amelytől az Intrum megvette a behajtatlan követeléseket, sem volt joga parkolási díjat szedni.

A döntés szerint az Intrum Justitia Zrt. követelésbehajtó cégnek nem volt “kereshetőségi joga” a beperelt autóssal szemben, akin 2002-2003-ból származó parkolási hátralékot akartak behajtani.

Kovács Előd szerint ez a bírósági ítélet, amennyiben jogerőssé válik, akár még fordulatot is jelenthet parkolási perekben, hiszen ez alapján sem a Centrum Parkoló Kft., sem az ő jogutódjaként fellépő követelésbehajtó cégek nem tudják követeléseiket eredményesen perre vinni az autósok ellen.

A Centrum Parkoló Kft. az I., II., VI., VII., VIII., XI., XII., XIII. kerület tulajdonában levő utakon szed parkolási díjat. Tavaly a Centrum több mint 450 ezer fizetési felszólításban összesen 5 milliárd forintnyi bírság megfizetésére szólította fel az autósokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik