Élet-Stílus

Az informatikusok az űrbe mennek

Úgy tűnik a számítógépes szakembereket érdekli a legjobban az űrrepülés. A kockafejűnek gondolt IT szakemberek közül most egy legendás játékfejlesztő fizetett be a 10 napos űrtúrára.

Richard Garriott neve sokat mondhat a játékrajongóknak, illetve ezek közül is azoknak, akik még emlékeznek az online játékok születésére. A Lord British néven is emlegetett úr tervezte meg ugyanis a világ első online játékát, az Ultima-t. Garriott természetesen azóta sem tétlenkedett, s azóta már milliókat szórakoztató játékok fejlesztésével öregbítette hírnevét Ázsiában is.

A hírnév persze sok pénzt hoz a konyhára, s a másokat szórakoztató, fantázia birodalmakat alkotó szakember, most úgy döntött, hogy saját gyermekkori álmát is megvalósítja. Garriott vagyonából 30 millió dollárt szán arra, hogy eljusson az űrbe a NASA segítségével.

Garriott tulajdonképpen csupán közvetlen élményre vágyik, mivel gyermekkorában számos történetet hallott az édesapjától az űr csodálatos végtelenségéről. Az apa történetei azonban inkább munkahelyi tapasztalatoknak számítottak, mivel Garriott édesapja – Owen Garriott – űrhajós volt, s több NASA küldetésben is részt vett.

A történetek többsége valószínűleg abból az időszakból ered, amikor az idősebb Garriott 1973-ban 59 napot töltött egy Föld körül keringő űrállomáson. A mostanra már nyugdíjas űrhajós egyike azoknak, akik 1983-ban részt vettek a Columbia űrrepülő 10 napos sikeres misszióján is.


Az informatikusok az űrbe mennek 1

A játékok világából az ûrbe vágyik


Garriott a weblapján kifejti, hogy gyermekkori álma teljesül a 2008-ra tervezett űrrepüléssel, s hogy a legújabb kalandját is arra szeretné felhasználni, hogy további ihletet merítsen kreativitásához.

A hatodik űrturista, aktuális utazásáért 30 millió dollárt szurkolt le az orosz-amerikai vállalkozásnak. Elődei még olcsóbban utazhattak, Charles Simonyi például csak 25 milliót fizetett a 14 napos túráért.

Az utazás érdekessége még az is, hogy a Nemzetközi űrállomáson Szergej Volkovval találkozhat majd az amerikai turista, aki a legendás Alexander Volkov fiaként szintén az űrhajózást választotta hivatásul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik