Élet-Stílus

Francia állampolgárságért folyamodik Bodrogi

Az egyéni időfutamban világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László még ebben az évben francia állampolgárságért folyamodik, ám az országúti kerékpáros a jövő évi pekingi olimpián biztos, hogy magyarként versenyez.

A honi kerékpársport legnagyobb sikerét aratta Bodrogi László, miután a címvédő svájci Fabian Cancellara mögött a második helyet szerezte meg az egyéni időfutamon a világbajnokságon, és ezzel olimpiai kvótát is szerzett. A jövőben már lehet, hogy francia színekben versenyez Bodrogi, aki az MTI-nek elmondta, hogy még ebben az évben kettős állampolgárságért folyamodik.

Vasárnap a tekintélyes cyclingnews című internetes szaklap arról írt vele kapcsolatban: ha időben megkapja a francia állampolgárságot, akkor az ötkarikás játékokon már választott hazája színeiben szerepel majd. Ezt azonban cáfolta Bodrogi. „Mivel magyarként szereztem kvótát az olimpiára, ezért nincs lehetőség országot váltani. Ha indulok az olimpián, akkor magyarként teszem” – nyilatkozta a több éve Franciaországban élő időfutam-specialista, akinek a családja is francia.

Döntését Bodrogi részben azzal indokolta, hogy a magyar szövetségtől (MKSZ) semmilyen anyagi támogatást nem kapott. „Saját zsebből kellett az utazásomat és a szállást intéznem, szerencsére a csapatom (Credit Agricole) is támogatott” – panaszkodott a cyclingnewsnak Bodrogi.

Lapunk kérdésére Kis György, a szövetség elnökségi tagja elismerte, hogy valóban nem tudtak anyagi segítséget nyújtani az első számú magyar kerekesnek. „Már a csapat összeállításakor jeleztük, hogy kiürült a szövetség kasszája. A pénztől eltekintve viszont mindenben támogattuk Lacit. A papírmunkával, a nevezéssel nem kellett bajlódnia” – mondta Kis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik