Élet-Stílus

Erik Sumo: kevesebb lesz a prüntyi-prüntyi

Az Erik Sumo Band két éve létezik, szülinapi koncertjét a múlt héten tartotta az A38 Hajón. Tövisházi Ambrussal a zenekarról, az Amorf Ördögök megszűnéséről és a bakelitlemezekről beszélgettünk.

Találkozásunkkor először is azt ecsetelte Tövisházi Ambrus, hogy szerinte mennyire jó a TNT, majd a kedvenc számát is fülembe dúdolta tőlük, mert bolond, aki sír egy lány után. Aztán gyorsan rátértünk az Eric Sumo Bandre inkább…

Ritka, hogy ennyi zenésszel működik Magyarországon egy zenekar. Te, Harcsa Veronika, Kiss Erzsi, Pápai István, Drapos Gergely, Mészáros Ádám és Farkas Zoltán …

Igen, és működik a dolog. Tényleg ritka ez a popzenében, mint ahogy az is, hogy egy zenekar hosszú ideig dolgozik együtt. A Kispál, mondjuk már 20 éve nyomja, de a legtöbben tényleg csak pár évig vannak együtt. Főleg a nagy zenekarok. Mi ebben a felállásban még csak két évesek vagyunk.


Erik Sumo: kevesebb lesz a prüntyi-prüntyi 1

Tövisházi Ambrus (fotó:eszpee)



Akkor elmondhatnád, hogy mi is történt az Amorf Ördögökkel…

Akkoriban azt láttam, hogy kimerült a zene, amit csináltunk. Az utolsó pár koncerten úgy éreztem, hogy meghalok. A zenekar olyan, mint egy élőlény, egy sejtszerveződés. Táplálni kell fénnyel, vízzel, energiával. Mi Tariska Szabolccsal olyanok voltunk már, mint a házasok, akik nagyon sok éve élnek együtt. Nem tudtunk már annyira hatni egymásra, hogy kihozzuk a dologból a maximumot. De azért vannak még mindig olyan közös megmozdulások, ahol ez sikerül. Péterfy Bori októberben megjelenő lemezén például tudtunk jól együtt dolgozni.

Nem az Erik Sumo miatt oszlottatok fel?

Nem. Az Amorf működött tovább, nem oszlott fel még akkor. A kettőnek nem volt köze egymáshoz. A zenekar olyan, mint a párkapcsolat. Megvan a belső dinamikája, ami ellen nem tudsz tenni. És ha nem jön vissza az az energia, amit belefektetsz, akkor elhagyod a másikat.

És jön az új szerelem …

2004-ben kezdtük el csinálni a My Rocky Mountain lemezt lelkes, részben az Amorfból ismert zenésztársakkal. Akkor nem volt meg a végcél, csak az, hogy ez egy bizonyítási vállalkozás: van annyi ötletem, hogy tudok lemezt csinálni, más világot, mint az Amorf. Aztán összetalálkoztunk Kiss Erzsivel, akinek a zenekara éppen akkor alakult át. A harmadik albumukat vették fel éppen, amikor találkoztunk egy stúdióban. Erzsi belehallgatott a mi anyagunkba és megtetszett neki az, ami szólt. Küldtem neki egy témát, két nap alatt kitalált rá valamit. Ebből lett a lemez egyik legjobb száma.





A My Rocky Mountain lemezre egyébként azt találta ki egy barátom, hogy „dunatempós”. Én inkább azt mondanám: furcsa. Az új lemez sokkal szenvedélyesebb lesz és kevesebb lesz rajta a prüntyi-prüntyi. Olyan irányba megyünk, ami nekem nagyon tetszik: nemsokára gitáralapú hippi-rock zenekar leszünk, a 60-as, 70-es évek zenei alapjaival. Nem kell majd annyit utómunkával dolgozni, mint az előző lemezen. Most inkább dalszerű, hagyományos számokat írunk. Ha mindenáron meg kell határozni, akkor lendületes popzene, de megvannak benne a furmányok, ami miatt mégsem átlagos.

Tudatosan írod a zenéd?

Áh! Sose tudom előre, hogy mi lesz. Ez gond is volt, azért is történtek tagcserék, mert az első lemeznél a többiek kicsit idegeskedtek, nem látták a dolgok végét. Azt tudom, hogy sokszor marha nehéz velem együtt dolgozni.

Szeretsz koncertezni?

A koncertezés nagy munka és kevés pénz. De ha jól sikerül, akkor az nagyon jó. A Volt Fesztiválon például igazán jól játszottunk.

Min múlik egy élő előadás sikere?

Jól kell tudni a számokat, de ezen túl fogalmam sincs. A közönség mindenképp fontos. Itt is működik a dinamika, kellenek az energiák, csak akkor lehet jó a koncert.


Erik Sumo: kevesebb lesz a prüntyi-prüntyi 2

Tövisházi Ambrus (fotó:eszpee)



Ha már említetted a pénzt, mi a véleményed a zeneiparról?

Nem döglődik a zeneipar, ez csak egy hiszti, amit a kiadók generálnak. A letöltés lehetősége a világ technikai fejlettségéből ered, ezen kár kétségbe esni. Ez van, ezzel kell boldogulni.

Hírlik, hogy nagy bakelitgyűjtő vagy…

Ez a szenvedélyem kicsit alábbhagyott. Nincs rá időm. Ahogy a DJ-zés is egész embert kíván. Az éjszakázást se bírom. Különben is szeretek hajnalban kelni, látni, mennyi van még a napból. Reggel úszni megyek, meg ilyenek. Ha valaki átáll az éjszakára az még rendben van, habár a szociális kapcsolatoknak az sem tesz túl jót. De nekem volt nappali életem, és a kettő nem ment együtt.

Szükség van még lemezkiadókra?

Ha az interneten jelen vagy, az már jó. A popzenében nem lehet kamuzni, ha valami jó, akkor az átmegy a nyelvi korlátokon. Mondjuk, kell egy jó klip. Most indul a magyar MTV, az is sokat segít majd.

De azért a tehetség számít?

Számít persze, én nem érzem magam tehetségesnek, inkább közepes szakmunkás vagyok. Engem a zenében mindig a felépítés foglalkoztatott. Milyen akkord, mi van benne, a technikai rész. Zeneszerző vagyok. Ha elém raknak valamit, hogy ezt csináld meg, akkor képes vagyok rá. Öt éves korom óta a popzenében élek. Akkor apukám hallgatta a zenéket, füleltem én is. És imádtam nyomkodni a magnó gombjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik