Élet-Stílus

Női labdarúgó-vb: Németország megvédte címét

A címvédő Németország csapata nyerte a Kínában rendezett női labdarúgó-világbajnokságot, miután a sanghaji döntőben két góllal verte a brazilokat. A németek kapott gól nélkül zártak.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A mérkőzés, a kezdeti mintegy ötperces tapogatózás után, nyíltsisakos játékot eredményezett: a torna legjobb játékosa címre egyaránt eséllyel pályázó Marta, illetve Prinz előtt is adódott lehetőség.

Az első negyedóra inkább dél-amerikai fölényben telt, Daniela szabadrúgását avatott mozdulattal védte a németek kapusa, igaz, a brazilok lescsapdáját ügyesen kijátszó Sandra Smisek viszont a németeket juttathatta volna előnyhöz. A játékrész felénél Daniela lövése jött ki a kapufáról.

Szünet után aztán villant Birgit Prinz. Smisek ügyesen ugratta ki az európaiak legjobbját, s utóbbi ugyan némileg elvétette a lövést, ez elég volt ahhoz, hogy becsapja Andreiát. Az 52. percben bekapott gól felpaprikázta a brazilokat, akinek szinte ölükbe hullott a lehetőség.

A 64. percben Bresonik a tizenhatoson belül szabálytalankodott Cristianéval szemben, a megítélt büntetőt Marta vállalta el, a Walter Zenga vb-rekordjára törő Nadine Angerer azonban hárította a brazil tízes kissé ijedt próbálkozását. A németek hálóőre a 69. percben aztán beérte az Inter egykori legendáját: 517 percen keresztül maradt érintetlen a hálója – s mint kiderült, alaposan el is hagyta az olasz válogatottal 1990-ben vitézkedő férfiút.

A hajrá ugyanis annak ellenére a németeké volt, hogy a brazilok még egy kapufát lőttek (igaz, a hosszabbításban). Négy perccel a vége előtt a címvédő szögletből növelte előnyét; Renate Lingor beívelése után Simone Laudehr állította be a végeredményt.

A női vb-k történetében a német csapat lett az első, amely meg tudta ismételni négy évvel korábbi sikerét és amelynek a hálóját az egész torna alatt képtelenek voltak bevenni az ellenfelek, ugyanis Kínában 21-0-s gólkülönbséggel zárt. A győztes gárda játékosai fejenként 50 ezer eurós prémiumot kapnak, ehhez jön még az a ötezres jutalom, amely az olimpiai részvétel kiharcolásáért jár.

Női labdarúgó világbajnokság, Kína:

Döntő
Németország-Brazília 2-0 (0-0)
Sanghaj. Vezette: Ogston (ausztrál)
Gól: Prinz (52.), Laudehr (86.)

A 3. helyért:
Egyesült Államok-Norvégia 4-1 (1-0)

A női vb-k eddigi győztesei:
1991: Egyesült Államok
1995: Norvégia
1999: Egyesült Államok
2003: Németország
2007: Németország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik