Élet-Stílus

Kerékpáros-vb: Bettini megvédte címét

A címvédő olasz Paolo Bettini nyerte a férfiak mezőnyversenyét a stuttgarti országúti kerékpáros-világbajnokságon - pedig korábban még a szereplése is megkérdőjeleződött.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

A Marina di Bibbona-i 33 esztendős klasszis egy ötös csapattal lépett el a mezőnytől, s a kvintett 9.2 kilométerrel a vége előtt is nyugodtan tartotta előnyét.

Nem sokkal később megbomlott az olasz mellett a luxemburgi Frank Schleck, az ausztrál Cadel Evans, az orosz Alekszandr Kolobnyev és a német Stefan Schumacher alkalmi együttműködés.

A rutinos Bettini előbb Kolbnyevvel a nyakán maga mögött hagyta a többieket, majd a finisben az orszt is lehajrázta. Schumacher a maga részéről a sprintben került Evans és Schleck elé.

„Kőkemény hét volt, hisz mindenféle dolgokkal gyanúsítottak” – árulta el a finisben érzéseit Bettini. „Nem volt egy könnyű győzelem, de mindenkinek köszönöm. A csapatomnak is, hisz egy ilyen taktikus versenyen legtöbbször a csapat jelenti a különbséget. Szóval mindenkinek hálával tartozom!”

Az időfutamban ezüstérmes Bodrogi László a 197 induló közül a 70. helyen végzett. A doppingolással gyanúsított Bettini részvétele az utolsó pillanatig kérdéses volt a vb előtt. A ZDF német állami televíziós társaság úgy tiltakozott rajthoz állása ellen, hogy nem közvetítette élőben a viadalt.

“Amikor a doppingbotrányok miatt leálltunk az idei Tour de France élő közvetítésével, világosan kijelentettük, hogy a kerékpársport mellé állunk, ha azt látjuk, hogy a sportág mindent megtesz a megtisztulásért, önmaga újjáépítéséért” – mondta Nikolaus Brender programigazgató. “Az elmúlt napokban azonban azt tapasztaltuk, hogy semmi sem változott, ezért döntöttünk úgy, hogy a vb eredményeit csak a sporthírekben közöljük.”

Az eredményhirdetésre rendkívüli körülmények között került sor, a közönség egy része ugyanis kifütyülte a klasszist és a tiltakozás a Bettini tiszteletére eljátszott himnusz alatt sem szünetelt.

Országúti kerékpáros vb, Stuttgart

Férfi mezőnyverseny, 267,4 km:
1. Paolo Bettini (olasz) 6:44:43 ó
2. Alekszandr Kolobnyev (orosz) – azonos idő
3. Stefan Schumacher (német) a.i.
…70. Bodrogi László +17:40

Ajánlott videó

Olvasói sztorik