Élet-Stílus

E-megoldásokban nyomul a Praktiker

A cég legújabb áruházában olyan elektronikus megoldásokat próbálnak ki, amelyekkel eddig a hazai boltokban még nem találkozhattunk. A cég vezetői nagy lehetőséget látnak a furcsán hangzó wifi, infrared és RFID megoldásokban.

A megnyitás előtti bemutatón a szakmai közönség és a beszállítók láthatták először azokat a megoldásokat, amelyekről a cég úgy gondolja, hogy ha az új áruházban beválnak a többiben is bevezetik.

A cég egy olyan modern információtechnológiai eszközöket és megoldásokat integrált az európai mintaáruháznak szánt vecsési üzletébe, amelyek 5-10 év múlva lesznek elterjedtek a kiskereskedelemben, s a vásárlási folyamatot is lényegesen egyszerűbbé teszik.

Címkék és terminálok

Az első és talán legszembeötlőbb megoldás, hogy eltűnnek a hagyományos nyomtatott árcímkék. Az ilyen áruházakban megszokott termékek árát itt egy infravörös hálózattal összekapcsolt elektronikus árcímke mutatja. A kicsiny LCD kijelző csaknem 55 ezer féle termék esetében teszi lehetővé azt, hogy a központi adatbázisban történő árváltozás azonnal a
Árcímkén is módosuljon.

A legfrissebb kereskedelmi információkat a vásárlók plazma televíziókon keresztül ismerhetik meg, a különböző osztályokon gyakorlatilag egymástól független – digital signage – direkt marketing és ismeretterjesztő kampányok futhatnak. A marketingesek egyre több helyen alkalmazzák ezt a fajta, közvetlen megszólítást a vásárló felé.

Az áruházban internethez kapcsolódó infoterminálokkal tájékozódhatnak a vásárlók a termékek áráról, illetve a tulajdonságaikról, illetve a terminálok a vonalkód alapján a cég információs weboldalára kalauzolják a vevőt. A terminálokon a vásárlók maguk is kikereshetik a megvásárolni kívánt termékeket.

Tervezőprogramok és intelligens kassza

Az eladók speciális lakberendezési tervezőprogramokkal segíthetik a vevők még nem határozott elképzeléseit, illetve szaktanácsaikat vizuális tervekkel egészíthetik ki.

A pénztárzónában új generációs, érintőképernyővel rendelkező IBM-gyorskasszák működnek, ezek percekkel csökkentik a várakozási időt, és kontrollként megjelenítik a megvásárolni kívánt árucikk fotóját is.

A technológiai újdonságok egy részét több budapesti és vidéki Praktiker üzletben is bevezetik, de a barkácslánc azt tervezi, hogy további IT-megoldásokat is alkalmaz középtávon. A tervek szerint néhány éven belül már használható lesz a vecsési Praktiker áruházban a bevásárlókocsit helyettesítő intelligens kosár, és működni fognak az önkiszolgáló kasszák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik