Élet-Stílus

Mozikban az Este

admin
admin

2007. 09. 26. 13:10

A Sorstalanság után második – amerikai – rendezésében Koltai Lajos az amerikai írónő, Susan Minot könyvét dolgozza fel. Nagy erénye, hogy érzékenyen, sok érzelemmel teszi, ám ez egyben a film hátránya is. Ugyanis a filmben domináló természeti képek – az Este operatőre, Pados Gyula megint csak gyönyörűen fotografálta mind a külsőket (a Rhode Island-i helyszíneket), mind a belsőket –, a hullámzó tenger, a szélben ringó zöld fű s a többi igen tetszetősek, ám olykor a giccshatáron lavíroznak. Például a nyitó óceánparti képsorok kapcsán az összetettebb esztétikájú néző bizony megijedhet, hogy itt egy grandiózus kiállítású, kiváló sztárokat felvonultató, de mégiscsak egy Danielle Steel-bestseller-szerű átiratot fog kapni, ahol áradnak a könnyek, hasadnak a férfi- és női szívek, és szaladnak a kiskutyák meg a gyerekek. De nem.Annak ellenére sem, hogy menetközben egyszer megtörik, szinte kínossá válik a drámai lendület, amikor a haldokló főhősnő (Vanessa Redgrave) álomállapotában egy világító pillangót kerget (a szimbólum túl egyértelmű és tolakodó – és ne tagadjuk: gagyi). Nem törik meg, mert a szigorúan filmre nyesett irodalmi matéria – köszönhetően Az órák Oscar-díjas forgatókönyvírójának, Michael Cunninghamnek – elég pontos és jól felépített.

A történetben az idős és haldokló Ann (Redgrave) felidézi barátnője, Lila (idősen: Meryl Streep, fiatalon: Mamie Gummer, aki Streepnek a való életben a leánya) ezerkilencszázötvenes évekbeli lagziját, ahol gyökeresen megváltozik az élete, találkozik nagy szerelmével (Patrick Wilson), és elveszíti a barátját (Hugh Dancy). A flashback-elemek és a jelen képei váltakoznak, előbbiek tavaszias fényekkel telítettek, mintegy sugározzák a remény lehetőségét a boldogságra. Az utóbbiakban az őszies, „elmúlás-fények és színek” dominálnak, nemcsak azért, mert Ann halni készül, hanem mert egyszerre vetődik fel benne, hogy helyesen élt-e, mármint egykor megfelelő döntést hozott-e, és vetődik fel a kisebbik lányában (Toni Collette), hogy mi a helyes, a boldog élet, történetesen ugyanis várandós. De bizonytalan.A bizonytalanság Koltai színészeire egyáltalán nem jellemző, újabb bizonyítékát kaphatjuk, hogy miért olyan nagyszerű művész Meryl Streep vagy Glenn Close, merthogy szinte egyetlen jelenet elég nekik arra, hogy a helyes mederbe tereljék az alkalmasint eláradásra készülődő filmet. Streep és Close mellett sem a többi kolleginának (Danes, Collette, Natasha Richardson, Gummer, Eileen Atkins), sem a kollégáknak (Wilson, Dancy) sincs miért szégyenkezniük. Számunkra különösen emlékezetes maradt, amikor az öreg Ann idősebbik lánygyermeke mintegy búcsúzkodik a haldokló anyjától, mivel a figurákat a való életben is anya-lánya kapcsolatban élő Redgrave és Richardson alakítja.A film egyébként – hiába hárítja el magától a rendező – elsősorban a hölgynézőket fogja meg. Egyrészt, mert egész egyszerűen rájuk épül a történet, az ő szemszögükből látjuk a drámákat, másrészt, mert a férfikarakterek túlságosan elnagyoltak, és gyakorta nőiesen idealizáltak (mind a két, múltbeli férfi „főalak”, Buddy és Harris, valamint a „jelen másodhegedűse”, Luc).
Mindemellett a színészek fegyelmezett játéka megteszi a hatását: a kétórás (romantikus) dráma ugyan nem hat elementárisan, de az általa felvetett kérdések elgondolkodtatóak.

Este

Eredeti cím: Evening; színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 2007; 112 perc; Rendező: Koltai Lajos; Forgatókönyvíró: Susan Minot azonos című regénye nyomán Susan Minot és Michael Cunningham; Operatőr: Pados Gyula; Zene: Jan A. P. Kaczmarek; Producer: Jeff Sharp; Szereplők: Calire Danes, Toni Collette, Vanessa Redgrave, Hugh Dancy, Patrick Wilson, Natasha Richardson, Mamie Gummer, Eileen Atkins, Meryl Streep, Glenn Close; Mozistart: szeptember 27., Forgalmazó: SPI International Hungary Kft.;
Honlap

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.