Élet-Stílus

Észak-Európában a legkellemesebb élni

Finnország, Izland és Norvégia a három „legzöldebb ország", amiért egyszerre fordít gondot a környezetre és a népesség jólétére – derül ki a a Reader's Digestben közzétett jelentésből.

Az összesítés szerint az afrikai országok kullognak a 141 államot felsoroló lista végén. Ami a nagyvárosokat illeti, szintén Skandinávia – Stockholm és Oslo – hódította el az első két helyet a hetvenkettes mezőnyben azzal, hogy ott a legkellemesebb élni. Utánuk München és Párizs következik, míg az ázsiai megapolisok – Bangkok, Kanton, Mumbai, Sanghaj és Peking – a sor végén kullognak. Graz, a „legkedveltebb” ausztriai város a 31. helyen végzett, hét hellyel maga mögé utasítva Bécset.

Az országok listáján a nyolc első helyet európai ország szerezte meg. Svédország a negyedik, Ausztria az ötödik, Svájc pedig a hatodik helyre került. A legsikeresebb afrikai ország, Algéria a hetvenkettedik lett, a névsor utolsó három megnevezettje pedig Sierra Leone, Niger és Etiópia.



Észak-Európában a legkellemesebb élni 1

Peking a szmoggal küzd (fotó: MTI/EPA)


Az elbírálás kritériumai közé tartozott többek között a víz minősége, az energiafelhasználás, a levegőszennyezés, valamint szociális tényezők, mint jövedelmek, képzettség és elvárható életkor. A nagyvárosok elbírálásánál kritériumként szerepelt a szemétfelhalmozódás és az -újrafeldolgozás foka, a villanyáram ára, a levegőszennyezettség és a közlekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik