Élet-Stílus

Olcsó laptopakció: kettőt fizet, egyet kap

November folyamán a fejlett országokban is kapható lesz az XO laptop névre keresztelt, eleinte százdollárosként hirdetett mobilkészülék. A több mint kétszeres árral a fejlődő országokat támogathatják a vásárlók.

A szervezet már elindította az adományozási oldalt, amelyen elsősorban azon észak-amerikai vásárlók számára nyújtanak részletes információt, akik november második felében hajlandóak lesznek 400 dollárt kiadni egy ilyen készülékért. A magasabb ár nem véletlen, hiszen ebben benne van egy második készülék ára is, amelyet viszont egy fejlődő ország lakosainak szállítanak majd le. Az első 25 ezer vásárló még karácsonyra megkapja az érdekes fejlesztést.

Azt már hónapokkal korábban megtudtuk, hogy a Quanta Computer az ősz folyamán kezdi meg a sorozatgyártást, és az első készülékek az év vége körül érkezhetnek meg az elmaradott régiókba. Legutóbb arról számolhattunk be, hogy a végleges ár 188 dollárra emelkedett, vagyis az olcsó laptop majdnem kétszeresét éri az eredetileg tervezett árnak. Ezzel igyekeznek fedezni a némileg megnövekedett előállítási költségeket, és biztosítani a dömping beindulását. Nicholas Negroponte ugyan jelezte, hogy az eleinte remélt 3 milliónál kevesebb készülékre érkezett megrendelés, ám az adományozási akció több országnak is meghozhatja a kedvét a beszálláshoz.


Olcsó laptopakció: kettőt fizet, egyet kap 1

Az első tesztek biztatóak


Az amerikai és kanadai vásárlók ezért november második felében maguk is hozzájuthatnak egy ilyen készülékhez, 400 dolláros áron. Nemcsak magánszemélyek, hanem kormányok is részt vesznek azonban a népszerűsítési akcióban, példaként említhető Olaszország, amely kereken 50 ezer példányt vásárol egykori gyarmatának, Etiópiának. Negroponte több más országot is igyekszik meggyőzni, hogy Pakisztánt, illetve Afganisztánt támogassák hasonló beruházással. A részleteket nem hozták nyilvánosságra, ám az biztosnak tűnik, hogy Thaiföld, Uruguay, Nigéria, Brazília, Líbia és Ruanda részesül majd az első szállítmányokból.

A Computerworld Denmark eközben iskolás „szakértőkkel” tesztelte a laptopot, amelynek során kitűnő eredménnyel szerepelt az érdekes fejlesztés. A két kilencéves dán tanuló egyaránt dicsérte a külsőt és a belső tartalmat, a kezelést gyorsan elsajátítva pedig perceken belül az interneten barangoltak, és kipróbálták az első online játékot is.

A szövegszerkesztő, a kamerafunkció és a rajzoló program szintén jól szerepelt, az egyetlen panasz a sebességgel kapcsolatban hangzott el, a kisiskolások szerint ugyanis a gép egy kicsit lassú. A kedvező vélemény igen fontos lehet a szervezet számára, hiszen a készüléket elsősorban gyerekeknek szánják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik