Élet-Stílus

Kevesen úsznák meg az ingatlanadót

Egy húszmillió forint értékű lakás után évi ötvenezer forint ingatlanadót kellene fizetni – írta a Magyar Nemzet. A lap birtokába került tanulmány szerint az adó szinte minden ingatlantulajdonosra vonatkozna.

Ha kormány az ingatlanadó bevezetése mellett dönt, célszerű azt a lakossági és a vállalati ingatlanokra egyaránt kiterjeszteni, az adóköteles érték alsó határát pedig nagyon alacsonyan vagy éppen nulla forintnál kell meghúzni – állapítja meg az a Pénzügyminisztérium és a Kopint-Tárki Zrt. által készített tanulmány, amely az ingatlanadó jövő évi bevezetésének lehetőségeit vizsgálja – olvasható a lapban. A minden tulajdonosra kiterjesztett adót a társadalom szegényebb rétegei nem tudnák megfizetni, illetve munkahely hiányában nem tudnák igénybe venni az adókedvezményeket – áll az összeállításban.

A dokumentum szerint az ingatlanadó életbelépésével egységesülne a jelenlegi, több ágra bomló, ingatlanokat terhelő rendszer. A tervek szerint a kommunális adó, az építményadó, a telekadó, a luxusadó, valamint az idegenforgalmi adó a tervek szerint beleolvadna az egységes ingatlanadóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik