Élet-Stílus

Tour: Pereiro Sio a 2006-os győztes

A csütörtökön doppingvétség miatt bűnösnek talált Floyd Landis helyett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) hivatalosan is a spanyol Oscar Pereiro Siót hirdette ki a tavalyi Tour győztesévé.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

“Landist töröltük a bajnokok listájáról, ahová Pereiro Sio neve került fel. Landis megtámadhatja még az ítéletet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, de a címet már biztosan nem kapja vissza” – jelentette be Pat McQuaid, az UCI elnöke.

Az új győztes boldog volt, de kicsit csalódott is:
“Boldog vagyok, mert több mint egy évre várok arra, hogy mi lesz a vége. Ugyanakkor nem tudok úgy örülni, mint idén júliusban Alberto Contador. Nekem nem adatott meg, hogy ünnepeljenek Párizsban, a Champs Elysées-n. Azt hiszem, logikus lépés, hogy ha egy versenyben az első helyezett csal, akkor automatikusan a második lesz a győztes” – jegyezte meg Pereiro Sio.

Az amerikai kerekes a 2006-os viadal 17. szakasza után produkált pozitív mintát, amelyben túl magas tesztoszteron-szintet mutattak ki. Ezek után a USADA, az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége a viadalon levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette és egy francia laboratóriumban – speciális módszerekkel – elvégzett újabb vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki.

Az ártatlanságát hangoztató sportoló a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt. Csütörtökön a bírák bűnösnek nyilvánították a 31 éves kerekest, valamint érvényben hagyták kétéves eltiltását, amely 2007. január 30-tól lépett életbe.

A Tour 105 éves történetében elsőként “trónfosztott” Landisnek egy hónapja van arra, hogy benyújtsa fellebbezését a Sportdöntőbírósághoz (CAS).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik