Élet-Stílus

Titokzatos betegséget okozott a perui meteorit?

Egy állítólagos meteorit különös betegséget idézett elő egy perui falu lakóinál. A helyszínen járt geológus szerint valóban egy meteoritról van szó, a tudósok szerint azonban nonszensz az egész.

A becsapódás még múlt hét szombaton következett be, majd néhány nappal később a tartomány vezetője az esettel kapcsolatban fejfájással, hasmenéssel és hányással járó betegség tüneteiről számolt be a keletkezett kráterhez közel eső Caranca falu lakóinál. Állítólag a becsapódási kráterből kiáramló erős szag okozta a fenti tüneteket közel 200 ember esetében.

Hét rendőrt is kivezényeltek a bolíviai határ közelében található területre, akik szintén rosszul lettek. A helyi kórházban kötöttek ki, ahol oxigént és infúziót kaptak. A perui La Republica napilap beszámolója szerint a kráter 6 méter mély és 20 méter széles. Mivel az információk igen korlátozottak voltak, megindult a spekuláció. Egyesek szerint a becsapódással járó hőhatás indított be ártalmas vegyületeket, vagy lökött ki mikroorganizmusokat a levegőbe. Egy másik alternatíva szerint az űrtörmelék nyomokban nukleáris anyagokat tartalmazhatott, ami a becsapódást követően alacsony szintű sugárbetegséget okozott.

Ellentmondásos szakértői jelentések

Jose Mechare, a Perui Földtani, Bányászati és Fémfeldolgozó Intézet tudósa szerint egyik geológusuk megerősítette a meteorit becsapódást, hozzátéve, hogy a munkatársuk által elemzett törmelékek alapján egy “sziklás meteorit” érte el a felszínt – a szemtanuk szerint igen látványos fényjelenséggel. Ennek ellentmond azon meteorit szakértő, aki a SPACE.com felkérésére értékelte ki az eseményeket. Szerinte a kráter méreteiből kiindulva kicsi objektumról van szó, ami inkább egy vasmeteoritra utalna, ilyen kis méretű sziklás meteorit ugyanis nem valószínű, hogy elérte volna a felszínt.


Titokzatos betegséget okozott a perui meteorit? 1

A krátert vizsgáló szakértõk nem találtak magyarázatot a betegségre


Mechare elmondása szerint az iszapos kráter körülbelül 10 percen át fortyogott a becsapódás hőjétől és a keletkezett pára okozhatott rosszullétet a kíváncsiskodó tömegnél. A kutatók vízmintákat is vettek, ezek eredménye azonban még nem ismert. A tartományi fővárosból, Punoból kirendelt orvos-csoport ezzel szemben nem talált semmi jelet arra vonatkozólag, hogy a kráter bármilyen összefüggésben lenne a betegségekkel, igaz több mint 3 óra alatt érték el a helyszínt. Az orvosok nem találtak sugárszennyeződésre utaló jeleket sem az érintett családoknál.

Nem találják a magyarázatot

Az esettel nem közvetlenül érintkező tudósok kizártnak tartják, hogy a meteorit okozta a megbetegedéseket, sőt olyanok is voltak, akik szerint nem is meteoritról van szó. Don Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektumok Programjának vezetője szerint statisztikailag jóval nagyobb az esély, hogy a “krátert” egy alulról érkező erőhatás alakította ki. Az ártalmas pára hidrotermális aktivitásra utal, “különösen, hogy a meteoritoknak nincs szaguk” – magyarázta Yeomans a SPACE.com-nak.

A közelmúltban számos állítólagos meteorit becsapódás bizonyult hamisnak, miután tudományos szemmel is megvizsgálták. Éppen ezért a tudós társadalom a perui esetre is jókora szkepticizmussal tekint, amire az eset körülményei is jócskán rájátszanak, tette hozzá Benny Peiser, brit társadalmi antropológus, aki maga is sokat foglalkozik a földközeli aszteroidákkal és hasonló objektumokkal.

Peiser szerint a jelentésekben olvasható tényezők – mint a fortyogó víz és a kénes pára – geológiai mechanizmusra utalnak. Ezzel szemben a jelentésekben vakító fénycsíkról és robbanásszerű hanghatásokról olvashatunk, melyek egy légkörbe belépő meteorra utalnak, figyelmeztet Larry Grossman, a Chicago Egyetem geofizikusa, hozzátéve, hogy sokszor a meteoritok sokkal messzebb, akár több ezer kilométerrel távolabb csapódnak be annál, ahova a szemlélődők teszik a landolási pontot.

A kráterről készült képeken egy lyuk látható, ami körül frissnek tűnik a talaj. A körülötte elhelyezkedő kilökődött törmelék megfelelhet egy meteorit becsapódásnak, de ugyanúgy egy ásóval is előállítható, értékelte a felvételeket Grossman, aki megerősítette Yeoman állítását, miszerint eddig még egyetlen meteorit maradványnál vagy kráternél sem jelentettek ártalmas gázokat. Ha valóban a kráterből jöttek a gázok, akkor azt nem a meteorit bocsátotta ki magából, hanem valami már eleve volt a talajban, magyarázta Grossman. A legfrissebb jelentések szerint a perui geológusok már vizsgálják a krátert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik