Élet-Stílus

Esterházy és Parti Nagy is díjat kap a dráma napján

Rendhagyó irodalomórát, beszélgetéseket tartanak, drámaíró versenyt hirdetnek pénteken, a Magyar Dráma Napja alkalmából. Életműdíjat kap Hubay Miklós drámaíró, elismerésben részesül Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter és Veress Anna is.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Irodalomóra a Portugál írójával

A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Színházi Dramaturgok Céhe és az Új Színház közös rendezvénye az OSZMI konferenciatermében kezdődik pénteken 13 órakor, amikor Egressy Zoltán drámaíró közreműködésével rendhagyó irodalomórát tartanak “A mai magyar színházi szöveg egy kortárs drámaíró szemével” címmel. Ezt követően, 17 órától az Új Színház stúdiójában folytatódik a rendezvény, amelynek keretében díjkiosztót, felolvasást és beszélgetést tartanak. Az esemény vendége lesz többek között Hubay Miklós, Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Veress Anna, Lackfi János, Kőrösi Zoltán, Erdős Virág és Gazdag Péter.


Esterházy és Parti Nagy is díjat kap a dráma napján 1

Parti Nagy Lajos: Tisztújítás (fotó: mti))Itt adják át a Szép Ernő-jutalmat: életműdíjat kap Hubay Miklós drámaíró, a színpadi beszéd megújításáért pedig Parti Nagy Lajos író, drámaíró részesül az elismerésben. A Színházi Dramaturgok Céhének díját a 2006/2007-es évad legjobb magyar drámájáért Esterházy Péter írónak (Rubens és a nemeuklideszi asszonyok) ítélték, míg a Bálint Lajos-vándorgyűrűt Veress Anna dramaturg, fordító, író kapja. Az elismerések átadása után a Rivalda című drámaantológiát Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója mutatja be a közönségnek.

Drámarészletek

Jelenünk drámái címmel 18 órától válogatást láthatnak a nézők a 2006/2007-es évadban támogatott drámaírók műveiből (Örkény István-ösztöndíj, NKA Színházi Kollégiumának alkotói pályázata). Rövid részletek hangzanak el Kőrösi Zoltán: Árpádfürdő, Lackfi János: Méricskélők, Gazdag Péter: Hacsakúgynem és Erdős Virág: Madarak című művéből. Ezt követően a díjazott művekről, a kortárs magyar drámáról tartanak beszélgetést Forgách András író, Kiss Gabriella színháztörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Tasnádi István író részvételével. Az est házigazdája Nagy András író, az OSZMI igazgatója lesz.

Verseny, költőtalálkozó

A Szentendrei Új Kulturális Központ a Magyar Dráma Napja alkalmából pénteken 11 órakor adja át az újonnan alapított Teátrum-díjat Budapesten, a Nemzeti Színház előcsarnokában. A díjazottakat a 2007-es Szentendrei Teátrum palettájára tűzött darabok szereplői közül választották. Ugyanezen az eseményen Kriaszter Attila, a központ igazgatója egy különleges groteszk-abszurd drámaíróversenyt hirdet, és ez alkalommal hozza nyilvánosságra a 2008-ban aranyjubileumát ünneplő, 50. Szentendrei Nyár programsorozatának főbb eseményeit, valamint Szentendre kandidálását a 29. Költők Világkongresszusára.


Esterházy és Parti Nagy is díjat kap a dráma napján 2

Egressy Zoltán: Baleset (fotó: mti)A Madách Irodalmi Társaság és a Szalézi Kollégium szervezésében pénteken 11 órától tartják a XV. Madách Szimpózium kétnapos ülését. A tanácskozás első napjának programját Csesztvén, a művelődési házban tartják, 15 órakor koszorúzást rendeznek Balassagyarmaton, a Madách-szobornál.

Tatabányán, a Közművelődés Házában szombaton 16 órától tartják az V. Ifjúsági Tehetségkutató Színjátékíró Pályázat döntőjét. Az eseményen a nyertes alkotást, Kovács Dániel Gábor A libikóka című drámáját ismerheti meg a közönség felolvasószínház keretében, Szabados Mihály rendezésében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.