Élet-Stílus

Eb-selejtező: isztambuli megálló (videó)

Az olaszok és a bosnyákok elleni győzelmek után a magyar válogatott megtorpant Isztambulban. Ám nem a válogatott tagjai voltak szűkmarkúak a jó teljesítménnyel, hozzájuk volt fukar a skót bíró.

A 63. perc történései sorsdöntőnek bizonyultak. Priskin gyorsan elvégzett szabadrúgása után a jobb oldalon Gera tört be a tizenhatoson belülre, ahogy kell, kifele cselezve elhúzta a labdát Hakan Arikan mellett, a kapus azonban becsúszva két lábbal buktatta. Tiszta volt mint a nap, s alighanem az Inönü stadionban csupán egy ember volt, aki másképp látta – s magyar szempontból sajnálatos: értékelte – a dolgokat. Dougal sporttárs.

Az esetet bő húsz méterről szemrevételező játékvezető ugyanis legott a helyszínen termett, és anélkül, hogy partjelzői véleményét kikérte volna, műesésért sárgalappal „honorálta” Gerát, s mivel a magyar támadó korábban már begyűjtött egyet, a kiállítás sorsára jutott. Az ítélet azért volt rendkívüli, mivel a magyar csapat mindenképpen előnybe került volna, amennyiben a játékvezető helyesen dönt. Bár egy büntetőt be is kell lőni, befújt fault esetén az utolsó védőként szabálytalankodó Arikan nem maradhatott volna a pályán. Azaz emberelőny minimum.





A végeredmény ismert. Más kérdés, hogy a 63 percen át, ha nem is ellenfele fölé növő, de markáns ellenállást tanúsító, s olykor szemre is tetszetősen játszó magyar csapat miért zuhant össze törvényszerűen emberhátrányban? A pályán lévők átlagéletkorára, de a kapus Fülöp sérülésére hivatkozva sem lelhető magyarázat a tíz emberrel bemutatott, s a korábbiaktól homlokegyenest eltérő, kapkodásra. A válogatott ugyan tud már játszani, ám fejben még messze van attól, hogy a kritikus helyzetekből kikecmeregjen.

Pozitívumok
Hisz az első félidő elejétől és hajrájától eltekintve – amikor a magyarok a labdát nem tudták megtartani, de közben roppant fegyelmezetten „bekkelt” a három belső védővel megerősített, összesen hat embert felvonultató defenzív alakzat – a válogatott azt játszotta, amit ilyenkor illik: remekül tolódva megszállta saját területtét, sőt olykor előre is merészkedett, s a szellemes futball gyümölcseként Priskin Tamás kétszer is helyzetbe került. Roppant szervezetten és stílusosan játszott a magyar csapat, a védekezés remekül működött, az ütközéseket nem csak bevállaló, de szinte „kereső” középpályás sor jól szűrt, ennek következtében a házigazdák olykor meglehetősen tanácstalannak tűntek, előfordult, hogy hátul járatták a labdát – mindennek eredményeként a lelátón füttyszó is felharsant.

Az új magyar válogatott több szempontból is eltér elődeitől. Egyrészt van önbizalma, s ami még fontosabb: játékfelfogása – másfelől ehhez megvannak a kellő szereplők. A középső védők képesek megoldani feladataikat, elöl a támadók rendre az “előre-passzos” megoldásokat részesítik előnyben, míg a középpályán Vass és olykor Vanczák személyében olyan játékosok kapnak lehetőséget, akik nem riadnak vissza a fizikai kontaktustól. A szélsőjátékra sem lehet panasz, hisz Dzsudzsák, illetve az olykor szintén kihúzódó Hajnal vagy Gera olyan védelmeket is meg tudott bontani, mint a világ legjobbjának tartott olasz, valamint a kevésbé hatékony, ettől függetlenül masszív török hátvédsor. A szövetségi kapitány is legtöbbször jól nyúl bele a csapat szerkezetébe, bár az Inönü stadionban meg volt kötve a keze.

“Lezártuk a széleket, szűkítettük a területeket, és amikor lehetőségünk adódott rá, akkor veszélyes támadásokat vezettünk – nyilatkozta a szakember csütörtökön az MTI-nek. – Egy-egy alkalommal előfordult, hogy nem volt meg az összhang a védőink és középpályásaink között, ilyenkor eljutott az ellenfél a tizenhatosunkig, de Gera kiállításáig szerintem méltó ellenfelei voltunk egy a miénknél sokkal erősebb csapatnak.”

Lehet még fejlődni
Gera kiállítása azonban óriási hatással volt pályán maradt társaira; a hátralévő idő hatalmas török-fölényt és három hazai gólt hozott, a végén már nem volt egy súlycsoportban a két válogatott. Ellenpéldák sokasága hozható fel arról, hogy egy csapat igenis tud védekezni, sőt nyerni is emberhátrányban – a legnagyobb tettet talán az 1990-es kameruni csapat hajtotta végre, amely az olaszországi világbajnokság nyitómérkőzésén a címvédő argentinokat győzte le 1-0-ra úgy, hogy 9 (!) emberrel fejezte be a mérkőzést. Nyolc évvel később a Simeonének törlesztő Beckham hibájából Anglia is állta a rohamokat az argentinok ellen a francia vb-n (igaz, büntetőkkel alulmaradt).

A csapat tartásával kapcsolatban Várhidi Péter is változásokat sürgetett. A szakember szerint fiatal csapata jó úton halad, de tovább kell fejlődnie, hogy olyan bírói tévedéseket is el tudjon viselni, mint a Gera buktatásáért elmaradt tizenegyes és a magyar csapatkapitány kiállítása volt a 63. percben.
“Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a skót játékvezető óriásit tévedett. Én a mérkőzés után nem kerestem a kapcsolatot a bíróval, semmi értelme nem lett volna kérdőre vonni. Az eredmény úgysem változik, csak a saját helyzetünkön rontottunk volna. Az UEFA játékvezető-ellenőre látta a meccset, biztos vagyok benne, hogy a jelentésébe is beleírta, mekkorát hibázott a skót bíró, és tévedésével döntően befolyásolta a találkozó alakulását. Valószínűleg eltiltják egy időre, mást nem lehet tenni. Ettől függetlenül most már elmondhatjuk, hogy a magyar válogatott jó úton jár, sínre került, egyre többen látják, hogy érdemes hinni a fiúkban. Sajnálom, hogy a lefújás után alig volt időnk beszélni egymással, hiszen azonnal indultunk a repülőtérre. E-mailen és telefonon mindenkivel tartom a kapcsolatot, és igyekszem lelkileg felrázni a srácokat, akik érthetően nagyon el voltak keseredve.”

A fiatal magyar csapat lelkiek tekintetében tehát még nem kellőképpen felvérteződött, ellenben az út, amelyen elindult, jónak mondható – s az isztambuli tapasztalatokból okulva tovább fejlődhet.

Emlékeztető

Eb-selejtező, C-csoport:

Törökország-Magyarország 3-0 (0-0)
Isztambul, 30 ezer néző. Vezette: Dougal (skót)
Gól: Gökhan (68.), Aurelio (72.), Balogh (öngól, 94.)
Kiállítva: Gera (63.)
Törökország: Hakan Arikan – Ibrahim Üzülmez, Servet, Emre Asik, Aurelio – Hamit Altintop, Gökdeniz (Halil Altintop, 62.), Ayhan (Özkan, 68.) – Tuncay, Nihat (Emre Belözoglu, 46), Gökhan
Magyarország: Fülöp (Balogh J., 72.) – Csizmadia, Juhász, Vaskó – Szélesi, Vass, Vanczák – Gera, Hajnal – Priskin (Tóth B., 67.), Dzsudzsák (Halmosi, 83.)
Lövések: 8, ill. 1
Kapura: 4, ill. 1
Mellé: 4, ill. 0
Szabálytalanság: 4, ill. 8
Lesek:
Szöglet: 9, ill. 4
Labdabirtoklás: 69%, ill. 31%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik