Élet-Stílus

Változatos a panelpiac

A panellakások hazai piacát szélsőségek jellemzik – derül ki az Otthon Centrum által készített felmérésből. Többségben vannak azok a területek, ahol a panellakás csupán kényszerű megoldást jelent, míg máshol nagyon is élénk a forgalom, s a panel egy jó befektetési lehetőséggel párosul.

A III. kerületben egyértelműen élénkülést hozott az egyetemi-főiskolai évadkezdet, az árak emelkedésében ugyanakkor ez nem mutatkozik meg. Érdekes szezonalitás figyelhető meg: míg nyár elején a garzonokat keresték leginkább, augusztusban a kétszobás volt a favorit, addig az ősz beköszöntével az 1+2 fél, 2+2 fél, 3 szobás típusok a legkeresettebbek, s gyerekes családok adják a kereslet nagy részét. A választásban egyértelmű előny a szabályozható, mérhető fűtés.


A XI. kerületben túlkínálatos a panelpiac, s az árak csökkennek. A távfűtés egyértelmű visszatartó erőt jelent a potenciális vevők nagy részének. Az egyetemi kezdés forgalomnövelő hatása csak a központhoz közeli lakótelepeken (Lágymányos, Kelenföld) érezhető. A Panel Plusz programban részt vevő épületek lakásai ugyanakkor keresettebbek és drágábbak, főleg, ha a felújítás már lezajlott. A X. kerületi panelek méltatlanul sorolódnak a fővárosi szinten legalacsonyabb presztízsű lakástípusok közé. Pedig a drága fenntartási költségek miatt nem a legszegényebbek költöznek a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező kőbányai panelekbe. A jó közlekedés és az alacsony ár nagy forgalmat generál az albérletet kereső egyetemisták körében. A legkedveltebbek a másfél és kétszobás típusok.


Sokat jelent az erkély


A XIII. kerületben a másfél szobás lakástípus a favorit. A nyár folyamán ezeket 1-2 hét alatt gond nélkül el lehetett adni. A Dunához közeli lakótelepek lakásárai csak 10-20 százalékkal maradnak el a kerületben jellemző új építésű lakások áraitól. A IV. kerületben a kereslet folyamatos a panelek iránt. Az egyetemi tanév kezdete – a központtól távoli fekvés miatt – nem jelent látványos forgalmi élénkülést. Érdekes, hogy a garzonok mellett a háromszobás lakások a leginkább keresettek. Az árak stagnálnak, az erkély pedig fontos választási szempont.

A XIX. kerületben túlsúlyban van a panel típus az állományon belül. Az 1+2 félszobás típus egyértelműen a legkeresettebb. Az árérzékeny vevők inkább az olcsóbb, felújítandó lakásokat keresik. A XXI. kerületben 10 milliós a keresési limit, amelybe 1+2 félszobás, illetve 2+félszobás lakások is beleférnek. Az V. emelet feletti szintek az esetek nagy részében kizáró okot jelentenek a vásárlóknak. A nyár valamelyest élénkítette a piacot, hiszen a szülők iskolakezdésig szerettek volna beköltözni a megvásárolt ingatlanba.


Népszerűek a négyemeletesek

Győrött a távfűtés miatt egyáltalán nem keresettek a panellakások. Egyetemista gyermeküknek a szülők is inkább téglaépítésű garzonlakást vásárolnak. A panelpiacot egyértelmű túlkínálat jellemzi. Garzont egyáltalán nem keresnek, inkább az 1+2 félszobás és 2+félszobás típusokra van igény. Pécsett, az egyetemek miatt az elmúlt három hónapot egyértelmű élénkülés jellemezte. Kisebb, maximum kétszobás lakásokat keresnek a szülők egyetemista gyermeküknek. Az élénk kereslet ellenére az árak tavaly óta csökkenő tendenciát mutatnak.

Székesfehérvár – Pécshez hasonlóan – ugyancsak élen jár a panelmegújítási programban, látványos árkülönbséget a felújított épület azonban nem generál. Leginkább a 2-3 szobás lakások keresettek. A piacon élénk a forgalom, az árak is emelkednek kissé. A központtól távolodva 2-3 kilométerrel 1-1,5 millió forinttal is csökkenhet a lakások értéke. Szegeden az év elején megemelt távfűtési díj nagy visszatartó erőt jelent a lakást keresőknek, így a panelpiac szinte áll, egyértelműen túlkínálatos. Az első és második emeleti, másfél és kétszobás lakások iránt van a legnagyobb igény. A négyemeletes (lift nélküli) házak egyértelműen előnyben vannak, akár a legfelső szinten lévő lakások is. Az egyetemisták a fenntartási költségek csökkentése miatt inkább téglalakásokat keresnek. A piaci pangás ellenére az árak nem csökkennek.

Nyíregyházán folyamatosan keresettek a másfél és kétszobás panelek. A lakás állapota, minősége sokat számít. Az árban nem feltétlenül jelenik meg, hanem gyorsabban eladhatóvá teszi a lakásokat a Panel Plusz programban való részvétel. Az árak összességében stagnálnak. A jobb környéken lévő négyemeletes épületek lakásai a legnépszerűbbek. A főiskolai tanév indulása nem hozott számottevő forgalmi élénkülést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik