Élet-Stílus

Peking: terrortámadástól tartanak a szervezők

A jövő augusztusban megrendezésre kerülő ötkarikás játékok szervezői a külföldi hatóságoktól kértek segítséget, hogy minimálisra csökkenthessék az esetleges terrorcselekmények veszélyét.

A közbiztonságért felelős kínai minisztérium képviselői szerint szorosan együtt kell működni a külfölddel, hogy terrorakció vagy komolyabb bűneset nélkül záruljon az olimpia. Az Interpol főtitkára, Roland Noble már korábban jelezte, hogy minden segítséget megadnak a szervezőknek. A napokban a nemzetközi bűnügyi szervezet előljárója kínai kollégáival konzultált.

A megbeszélések lezárása után Noble közölte, hogy a szervezet rendkívül komoly támogatást nyújt majd a házigazdáknak a felkészülésben. Többek között szakembereik együttműködnek az úti okmányok ellenőrzésében, továbbá a veszélyes bűnözők, feltételezett terroristák kiszűrésében.

„Noha a biztonságot tekintve az általános helyzet stabil, azért szembe kell néznünk a terrorizmus, a szeparatizmus és az extrémizmus kihívásaival. Ezek közül is a terrorizmus hordozza magában a legkomolyabb veszélyt” – fogalmazott Csou Jung-kang (Zhou Yongkang), a rendőrséget felügyelő miniszter.

Noble szerint Oszama bin Laden és az al-Kaida ma is reális fenyegetést jelent. „A pekingi olimpia sikerét nemcsak a versenyzők kiváló produkciói alapján ítélik majd meg, ehhez kell az is, hogy ne forduljanak elő terrorakciók” – tette hozzá.

A kínai hatóságok elsősorban az olimpiai láng 137 ezer kilométeres útja során számítanak incidensekre. Arra nem tértek ki, hogy ez alatt a terrortámadásokat, vagy éppen az emberjogi aktivisták akcióit értik.

A játékoknak otthont adó Pekingben az olimpia alatt kereken 80 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot. A biztonsági erők felkészítése kínai jelentések szerint egyelőre a tervek szerint halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik