Élet-Stílus

Henin másodszor ért fel a csúcsra a US Openen

A belga világelső esélyeshez méltóan verte a női egyes fináléjában a korábban Szávay Ágnest is kiejtő Szvetlana Kuznyecovát. A US Openen 2004-ben diadalmaskodó orosz játékosnak esélye sem volt a sima kétszettes mérkőzésen. A férfiaknál Federer és Djokovics játssza a döntőt.

Henin 2003 után másodszor győzött a US Openen, és összesen hetedik Grand Slam győzelmét aratta. A belga klasszis tavaly is eljutott a döntőig, de akkor vereséget szenvedett egy másik orosz játékostól, Marija Sarapovától. Idén azonban a fináléban sokkal könnyebb dolga volt. Már csak azért is, mert Sarapova a harmadik fordulóban búcsúzott, a Williams-testvéreket pedig ő maga intézte el korábban.

A meglehetősen egyoldalú mérkőzés azonnal egy Henin-brékkel kezdődött, és már ekkor látni lehetett, hogy Kuznyecovának nem sok keresni valója lesz a centerpályán. Az orosz másodszor is elvesztette az adogatását, és csak az ötödik gémben sikerült feliratkoznia az eredményjelzőre. A szettet persze így is pillanatok alatt elveszítette 6:1-re, rengeteg ki nem kényszeríttet (összesen 29) hibát ütve.


Henin másodszor ért fel a csúcsra a US Openen 1

Kuznyecovának nem volt esélye (AFP)


Henin messze nem játszott olyan jól, mint az elődöntőben Venus Williams ellen, de ez vasárnapra virradóra bőven elég volt. A második szett elején Kuznyecova megszorította a belgát adogatásánál, majd a sajátját nullára hozta. A fellángolás azonban csak rövid ideig tartott, Henin 2:1-nél ismét brékelt, és ezzel el is dőlt gyakorlatilag a mérkőzés. A világelső elsősorban nem a saját nyerő ütéseiből élt, hanem ellenfelének a hibáit használta ki.

Henin végül 6:3-al hozta a második játékot, és ezzel az idei évben a Roland Garros után a második GS-versenyét nyerte, ezúttal szettveszteség nélkül. “Remek érzés, hogy ismét nyerni tudtam. Az elmúlt két hét fantasztikus volt, életemben nem játszottam még ilyen jól. Büszke vagyok magamra, hiszen nehéz volt a sorsolásom” – mondta a döntő után a boldog bajnok. Kuznyecova az egyoldalú mérkőzés után elismerte, hogy ma nem volt esélye: „Henin fantasztikusan játszott. Ő jelenleg a legjobb női teniszező, aki ellen csak akkor van keresnivalója az embernek, ha élete legjobb meccsét játssza. Én ettől távol voltam, ezért ki is kaptam.”

US Open, női egyes, döntő:
Henin (belga, 1.)-Kuznyecova (orosz, 4.) 6:1, 6:3

Az elmúlt tíz év női egyes döntői:
1997: Hingis (svájci)-V. Williams (amerikai) 6:0, 6:4
1998: Davenport (amerikai)-Hingis 6:3, 7:5
1999: S. Williams (amerikai)-Hingis 6:3, 7:6
2000: V. Williams-Davenport 6:4, 7:5
2001: V. Williams-S. Williams 6:2, 6:4
2002: S. Williams-V. Williams 6:4, 6:3
2003: Henin-Hardenne (belga)-Clijsters (belga) 7:5, 6:1
2004: Kuznyecova (orosz)-Gyementyjeva (orosz) 6:3, 7:5
2005: Clijsters-Pierce (francia) 6:3, 6:1
2006: Sarapova (orosz) – Henin-Hardenne 6:4, 6:4
2007: Henin-Kuznyecova 6:1, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik