Élet-Stílus

Elhunyt Pavarotti

Elhunyt Luciano Pavarotti, a „Három Tenor” első számú tagja, minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb operaénekese - jelentette be csütörtökön menedzsere. A korábban hasnyálmirigyrákkal kezelt 72 éves világsztár egy éve nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A tenor legutóbb másfél évvel ezelőtt lépett fel Torinóban, a téli olimpián.

Az olasz operaénekest szerdán este szállították kórházba, mivel a világsztár igen súlyos állapotban volt, a veseműködése is leállt. Pavarotti magas láz miatt augusztusban kórházba került, s kétheti kivizsgálás és kezelés után 25-én távozott onnan, s azt követően a modenai otthonában foglalkoznak vele a szakorvosok.

A 72 éves művészt, a “Három Tenor” egyikét, az elmúlt évtizedek egyik legszebb hangját tavaly júliusban operálták meg hasnyálmirigy-rákkal. Az elmúlt hetekben már elterjedt a médiában, hogy állapota rosszabbodott, ezt azonban Pavarotti és köre mindig cáfolta, sőt, azt ígérték, hogy a Maestro visszatér a színpadra. Lánya, Giuliana Pavarotti júliusban azonban elmondta, hogy édesapja 130 kilogrammról 57 kilogrammra fogyott, és csak tolókocsiban tud közlekedni.



Elhunyt Pavarotti 1

KÉPGALÉRIA!



A tenor legutóbb másfél évvel ezelőtt lépett fel Torinóban, a téli olimpián. Decemberben úgy volt, hogy ismét színpadra áll egy zenei fesztiválon, de ezt a fellépést az utolsó pillanatban lemondta.


Luciano Pavarotti

Pék édesapától és gyári munkás édesanyától 1935. október 12-én született Modenában. Már kisfiúként altot énekelt a helyi székesegyház kórusában, majd csatlakozott a Modenai Városi Kórushoz. Rövid ideig dolgozott iskolai tanárként, illetve biztosítási ügynökként. Fiatal korában komolyan futballozott is.

Operaénekesként Reggio di Emigliában debütált a Bohémélet Rodolfójaként 1961-ben. Két év múlva már Amszterdamban énekelte a Lammermoori Lucia Edgarját. Később Miamiban, Ausztrália több városában és Londonban lépett színpadra. A Covent Gardenben Az ezred lányában Toniót alakította, a szerepben előforduló kilenc egymás utáni magas C hatására népszerűsége ugrásszerűen megnőtt.

1972-ben a New York-i Metropolitan Opera is megnyílt számára, és a következő több mint 20 évben Európa és Amerika majdnem minden operaháza is tárt karokkal várta. A „Három Tenor” tagjaként azon fáradozott, hogy az opera műfaját minél szélesebb társadalmi körben elfogadhatóvá, sőt kedveltté tegye.





Pavarotti rendszeres jótékonysági koncertjeinek („Pavarotti and Friends”) bevételeivel már régóta támogatja az AIDS-betegeket, valamint az éhező gyermekeket, különösen a volt jugoszláv államokban. A tehetséges fiatal énekművészek pályájának támogatására pedig alapítványt hozott létre.

Kitüntetés, emlékverseny

Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy egy új kitüntetést ítélt oda Pavarottinak az olasz kultúra előmozdításáért otthon és külföldön. Ő lesz az újonnan alapított díj első kitüntetettje. Az átadási ceremónia időpontját még nem jelölték ki. Az énekes az ANSA hírügynökség szerint kijelentette, hogy a hír “örömmel és büszkeséggel tölti el”.

A milánói Scala operaház, ahol Pavarotti mintegy negyven éve először lépett fel, bejelentette, hogy a modenai színházzal közösen énekversenyt szervez, amelyet a mesternek szentelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik