Élet-Stílus

Békésben gyűjtést rendeznek az előkerült Munkácsy-képért

Adománygyűjtésbe kezdett a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum és a Békés Megyei Hírlap annak érdekében, hogy a közelmúltban Svájcban fellelt, eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-kép a békéscsabai múzeumba kerülhessen.

A tulajdonos 100 ezer euróért (több mint 25 millió forintért) felajánlotta a múzeumnak a képet, ám nincs pénzük a festmény megvásárlásához. A hírlap ezért közreműködik a vételár előteremtésében.

Szatmári Imre, a múzeum igazgatója keddi sajtótájékoztatóján az előzményekről szólva elmondta: még a nyáron értesítették arról, hogy Svájcban családi tulajdonban van egy eddig még ismeretlen Munkácsy-kép. Emlékeztetett, hogy Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, aki festőművész egyik hazai szaktekintélyének számít, a közelmúltban a helyszínen állapította meg, hogy valóban eredeti Munkácsy alkotásról van szó. Boros Judit a sajtótájékoztatón kijelentette: a kép eredetiségét illetően kétség sem merülhet fel.


Békésben gyűjtést rendeznek az előkerült Munkácsy-képért 1

Boros Judit, Munkácsy-szakértő biztos a dolgában (Fotó: MTI)



A 46×37 centiméteres, La petitie Jeanne néven emlegetett művet Munkácsy Mihály 1888 körül készíthette úgy, hogy az ismert és híres Flört című alkotásának nő alakját festette újra. A kép ma Alexis Brasseurnek a tulajdonában van. A férfi annak a Leopold Briannak a dédunokája, aki Munkácsy Mihály feleségének az unokatestvére volt.

Szatmári Imre az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a múzeum már felvette a kapcsolatot az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, ahonnan ígéretük van arra, hogy a szaktárca is támogatni fogja a kép megvásárlását.

Tóth Miklós, a hírlapot kiadó társaság ügyvezető igazgatója jelezte: a közeljövőben egyebek mellett azzal is támogatják az adománygyűjtő akciót, hogy 10 ezer olyan csekket helyeznek el a napilapban, amelyen a lakosság befizetheti a támogatást a múzeum által elkülönített számlaszámra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik