Élet-Stílus

BKV-sztrájk: a metróbejáratokat elzárják

Mindenki engedett egy kicsit a pénteki bértárgyalásokon, így egyre közelebb van a megegyezés. A BKV menedzsmentje nem keres sztrájktörőket, az alkalmazottak pedig egy kicsit dolgozni fognak.

A pénteki egyeztetésen a szeptember 4-re sztrájkot hirdető szakszervezetek bejelentették: a busz- és villamosjáratok óránként indulnának a fejvégállomásokról, míg a HÉV és metrójáratok 20 százaléka járna. (A balesetek elkerülése végett a metrómegállók bejáratánál biztonsági őrök állnak majd, és csak annyi utast engednek be, amennyien elférnek az alsó utascsarnokokban – tájékoztatta lapunkat a közlekedési társaság.)

A cégvezetés cserébe elállt attól az elképzelésétől, hogy külsős járművezetőket alkalmazzon kedden. Azoknak a sofőröknek, akik a cég hirdetésére jelentkeztek, állandó állást ajánlanak.

Sőt, most már pénz is került az asztalra: az Antal Attila vezette cég október 1-től 2,5 százalékos (átlagban 5600 forintos) béremelést javasolt. Ezt jövőre megfejelik további 3 százalékkal, azonban ha az Országos Érdekegyeztető Tanács ennél magasabb mértéket állapít meg, akkor a cég az OÉT által meghatározott legmagasabb értéket automatikusan megadja a dolgozóknak.

Ezt az összeget a cég az üzleti terven belül maradva, elsősorban a pihenőidők más kiosztásával gazdálkodja ki.

Nemes Gábor, a sztrájk élharcosaként elhíresült Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) alelnöke némi keserűséggel ismertetett három elektronikus levelet, melyet a ráckevei HÉV dolgozóitól kapott. Ebben a dolgozók arra panaszkodtak, hogy megfenyegették őket arra az esetre, ha csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Regőczi Miklós, a cég értékesítési vezérigazgató-helyettese szerint nem kell a fenyegetéseknek súlyt adni, ők nem fenyegettek meg senkit, de „a nyomásgyakorlás mindekét oldalról kölcsönös”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik