Élet-Stílus

Több millió álláskereső adatait lopták el

A Monster nemzetközi álláskereső portál első embere némileg módosította korábbi nyilatkozatát, és kijelentette, hogy az internetes támadók 1,3 millió helyett több millió regisztrált tag adataira tehették rá a kezüket.

A Monster a múlt héten jelezte, hogy internetes oldalukat ismeretlen támadók feltörték, és nagyjából mintegy 1,3 millió álláskereső és hirdető cég adatait szerezték meg. A pontos adatokkal azonban nem voltak tisztában, mindössze annyit tudtak biztosan leszögezni, hogy fontos üzleti és pénzügyi adatok nem kerültek ki a portálról, az elkövetőknek a személyes adatokra fájt a foguk.

Sal Iannuzzi, a Monster vezérigazgatója a Reuters-nek adott újabb nyilatkozatában most némileg módosította a korábban nyilvánosságra hozott adatot, és kijelentette, hogy 1,3 millió helyett több millió tagot érinthet az adatlopás.

„Feltételezésünk szerint igen nagy számról van szó, ez könnyen lehet több millió is” – jelentette ki Ianuzzi. A portál tehát továbbra is inkább a sötétben tapogatózik, már ami a potenciális kár felmérését és összegzését illeti. Időközben olyan jelzéseket kaptak, hogy több tagot megkerestek az állítólagos munkaadók és fejvadászok, akik rögtön bankszámlaszámokat és egyéb személyes információt kértek tőlük elektronikus levélben.

Az oldal egyelőre mást nemigen tehet, mint hogy figyelmezteti a tagokat az ismeretlen feladótól érkező levelek és internetes hivatkozások figyelmen kívül hagyására, mivel ezek potenciálisan veszélyes weboldalakra vezethetik a gyanútlan felhasználókat. Ez sem lesz azonban könnyű, hiszen sok millió regisztrált tagról van szó, akik közül néhányan biztosan belesétálnak a csapdába. Mindez a portál népszerűségéből következik – ez utóbbit jól jellemzi, hogy a Monster Kanadában a legnépszerűbb álláskereső oldalnak számít.

A vezérigazgató a jövőt illetően sem túlzottan optimista. Bár az oldal 80-100 millió dollárt költ a biztonság növelésére, 100 százalékos biztonságot nem tudnak garantálni – mint ahogy ezt egyetlen internetes cég sem teheti meg. Elmondásuk szerint az események következtében 200-300 álláskereső törölte személyes fiókját, ám ezt a csekélyke visszaesést azonnal ellensúlyozta az újonnan érkezők tömege. A cégek közül alig tucatnyian szeretnének a jövőben távol maradni az oldaltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik