Élet-Stílus

Nácik a YouTube-on

A YouTube videomegosztó portálon már nemcsak terrorista kiképzési és bombakészítési videókra lehet bukkanni, hanem rasszista és antiszemita felvételek is szép számmal akadnak.

Az internet és a videomegosztó oldalak egyszerű és olcsó megjelenési lehetőséget biztosítanak azon szervezeteknek is, amelyekkel szemben a társadalom nagy többségének ellenérzései lehetnek. Egyre több panaszt kap a Youtube is a felhasználóktól a rasszista, vagy más okból problémás videók megjelenése miatt.

Bár a bejelentések hatására a honlapról már lekerült a kifogásolt videók egyharmada, náci és neonáci tartalmakból továbbra is széles a kínálat. Ennek oka az, hogy a feltöltők újra és újra elhelyezik azokat a népszerű oldalon.

Láthatóan az ingyenes propaganda lehetőséget igyekszenek a szélsőséges szervezetek ezzel kihasználni, a most működő rendszer pedig lehetőséget ad bármilyen tartalom feltöltésre: a cég csak utólagos bejelentésre távolítja el a vitatott anyagot. A Youtube-ot kritizálók szerint a legtöbbször követelt előszűrésen már számos videoanyag nem jutna keresztül, s ezzel csökkenteni lehetne a jogsértő tartalmak felkerülésének is.

Ma viszont – a hatékony szűrés hiányában – a YouTube portálról többek között az 1940-ben készült, Jud Süß című antiszemita propagandafilmet, illetve a Landser nevű szélsőjobboldali heavy metal zenekarnak Rudolf Hess életét magasztaló dalát is le lehetett tölteni. Ez utóbbi már nyolcadik hónapja van fent a portálon, és több mint 400 ezerszer nézték meg. A Kommando Friesler KuKluxKlan című szerzeményének videója is igen népszerű. Olyan klip is akad, amelyben egy felégetett németországi menekültszállás látható, s az „alkotás” egyértelműen a bevándorlók ellen lázít.





Természetesen a másik oldal is jelen van a videooldalakon, folyamatosan kerülnek fel ellentüntetések és demonstrációk az antisfasiszták részéről is.


Németországban a náci tartalom terjesztése illegálisnak számít, és börtönbüntetéssel sújtják az elkövetőt. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) határozott fellépést vár a videofeltöltő portáltól, akik azzal védekeznek, hogy képtelenség kiszűrni a gyűlöletkeltő tartalmakat az oldalukon, ahová naponta közel 65 ezer új videó kerül fel. Samuel Korn, a ZJD alelnöke perelte a YouTube-ot, mondván több száz náci videó található a portálon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik